PES 2014: Ni ‘r’ od recenzije

pes2014-630x343

Stigla je nova akademska godina, koju svaki pravi student i stanar Save željno iščekuje iz više razloga: kraj napetih ispitnih rokova, ponovno uživanje u odrescima od soje, početak Lige Prvaka, barenje naivnih brucošica i sl. Ipak, ono što najviše veseli muške stanare doma kad se treba ponovno useliti su noći provedene s društvom, laptopom i nemalim količinama alkohola uz majku svih igrica – PES.

Kao i svake godine u ovo doba, posjetili smo svoje najdraže trgovine poput Piratebaya, Isohunta ili Partisa i tamo po nabavnoj cijeni kupili Pes 2014, unaprijed shvaćajući da će nas to koštati slobodnog vremena, položenih kolokvija i, prije svega, hrpe živaca. Vidjeli smo u izlogu i novu Fifu, ali jasno je da je to igrica za šminkerčiće i hipstere, pravo muško igra PES. Ruke su nam se oznojile čekajući poštara da dostavi igricu i kad je napokon stigao napetost je došla do maksimuma. Unatoč tome svjesno ulazimo u taj rizik i stišćemo next dok god se ne instalira. Ulazimo u igricu, opsujemo im nešto jer su napravili očajno grafičko sučelje, ali nije bitno. Match – Exhibition match – Clubs/National teams i dolazimo do najteže odluke. Koga uzeti?

Navijam za Arsenal, ali kosooki po običaju nisu napravili sve transfere pa mi nema smisla igrati bez Özila… Možda Barca? Ipak ne, dosadili su i bogu i vragu. Ma klubovi su ionako bezveze, ajmo probati repku, da si napokon složim ekipu po svom guštu, bez Štimčevih „ideja“. Protivnik nije bitan, svejedno će izgubiti. Težina je naravno postavljena na superstar, sve manje bilo bi ispod časti, nisam valjda bezveze uz PES dočekivao zore. Idem postaviti formaciju, kad me tamo dočekaju Plikoso, Kboyaobir, Makdzajic, Olenbe, Da Shuga i ostali anonimci u crvenim dresovima. To me vraća u djetinjstvo i ISS na plejki, nije loše malo se podsjetiti, a ionako će pesedit za par dana izbaciti patch pa će se to riješiti.

Ulazim u utakmicu i ne vjerujem. Grafika je ravna Fifi 98, teren izgleda kao stol za biljar. Nekako se i to proguta, ipak se radi o PESu. Krećem igrati, ali i najjednostavnije lopte u for više nisu što su nekad bile. Nema udarca iz prve, igrači uvijek prvo smire loptu, moraš vrtjeti 100 puta da bi došao do protivničkog gola. Ali najjadnija stvar su ove točkice kod kornera i slobodnjaka. Šta oni misle, pa da hoću nepotrebne gluposti igrao bih Fifu. Tužan i razočaran suočavam se s činjenicom za koju si mislio da nikad nećeš reći – novi PES je sranje. Znao sam da rade novi engine, da će novi PES biti revolucionaran, ali ovo je katastrofa. Ništa, odigrat ću još 2-3 utakmice reda radi pa ga brišem i vraćam se trinaestici. Prije toga idem u options isključiti te novotarije, naravno da mi ne treba nišan kod dodavanja u for.

Tjedan dana nakon prvog igranja sjedim s cimerom pred laptopom s džojsticima u rukama. Ne mogu vjerovati kako sam naivan bio, PES 2014 je najbolja nogometna simulacija ikad! Svaka nova utakmica vukla me da igram sve više i više, a neki detalji su zbilja fascinantni. Napokon nema čekanja kad lopta izađe u aut, golmani su puno bolji, a ono što me najviše živciralo, sporost u igri, je zapravo realan prikaz pravog nogometa. Napokon više nije moguće prijeći sve po boku, prodati lažnjak i ući u šesnaesterac. Doduše, master liga je bezveze, become a legend isto nije najsjajniji, ali to je ionako nebitno. Glavno i sigurno je da ćemo se ove godine još češće i s još većim žarom skupljati ispred ekrana, odgađati sastanke s curama, trgati džojstike, psovati golmanima sve moguće zbog primljenih golova i likovati zbog zabijenih. Famoznih 4 P na Savi i ove će godine ostati isto: pojest, popit, popr**t i PES.

Fićo / www.esava.info

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …