Otvorena škola bez ocjena, profesora i školarine!

cv-writing-template-career-change-job-application-list

Francuski milijarder Xavier Niel otvorio je školu bez profesora, literature, studentskih soba i školarine, praktički bez ičega što inače karakterizira obrazovne institucije. Na ideju Ecolea 42 došao je u nadi da će proizvesti softverske inženjere koji sami uče uz pomoć resursa koje mogu pronaći na internetu.

Kvalitetno fakultetsko obrazovanje i onda kada je u suštini besplatno, nije baš povoljno. Ako se to uzme u obzir, onda je ono što je napravio francuski milijarder zaista fascinantno.

Xavier Niel je pokrenuo projekt kojim želi stvoriti sposobne softverske inženjere koji će sami doći do znanja koja im trebaju, bez učitelja, knjiga, ocjena niti ičega sličnog što postoji u ostalim obrazovnim institucijama. Njegov cilj nije zaraditi na projektu, zbog kojeg je donirao 70 milijuna dolara.

– “Znam raditi jedan posao, a to je izrađivanje softvera. Time sam zaradio mnogo novca, a sada želim nešto i vratiti svojoj zemlji”, izjavio je Niel. Ecole 42 trenutno ima četiri tisuće prijava, od kojih će u obzir uzeti njih tisuću koji će imati šansu biti dio ovog hvalevrijednog projekta.

Kako biste postali dio tog velikog tima, nije potrebno nikakvo prijašnje akademsko znanje, diplome niti novac – trebate tek imati između 18 i 30 godina. Školarina za obrazovanje koje traje između tri i pet godina ne postoji, piše Venture Beat.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …