Osijek prirastao srcu stranim studentima

------ PRILOG, 3 stupca, color

Zbog AIESEC praksi velik broj stranih studenata ima mogućnost upoznati Hrvatsku. Nekima je to jedina prilika da iz Portorika, Latvije, Njemačke, Singapura ili Grčke vide sve strane Lijepe Naše. Hrvatska svojom baštinom priča dugu i zanimljivu povijet.

Tijekom različitih događaja nastajala je i raznolikost gradova. Svako je mjesto karakteristično po svojem obliku, arhitekturi i zidinama. Puno se toga može posjetiti jer se u Hrvatskoj nalazi sedam spomenika svjetske baštine i osam nacionalnih parkova. Također, Hrvatska je svjetskoj baštini dala mnoge velikane, od književnika, glazbenika, slikara do filozofa, koji ujedno daju dodatnu vrijednost pojedinom mjestu, svojstvenu samo njemu. Najtraženiji, a najposjećivaniji, nacionalni su parkovi. Strani studenti ostaju opijeni ljepotom viđenom na fotografijama, tako da često odluče posjetiti takvu egzotiku. Raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, mali otoci, slapovi i visoki klifovi neke su od najvažnijih atrakcija u Hrvatskoj.

– Inače obožavam prirodu, tako da sam uživala šetajući stazicom koja vodi kroz cijeli park i gledajući ogromne slapove – rekla je Annika iz Njemačke, volonter AIESEC projekta “Jednaki u različitosti”.

Među gradovima koje bi strani studenti htjeli vidjeti, našao se i Trogir. Trogir je bogat kulturno-povijesnim spomenicima i malim ulicama te umjetničkim zbirkama s brojnim remek-djelima. Najznačajniji kulturni spomenik trogirska je katedrala, u čiju su se važnost uspjeli uvjeriti studenti iz Italije, Grčke, Njemačke i Latvije. “Jako mi se svidjela šljunčana plaža. Lijepo je uređena, a pogled je fantastičan. Šteta što se nismo mogli kupati, jer je bilo hladno, ali more je izgledalo jako privlačno”, priznala je Anna iz Grčke, volonterka AIESEC projekta “Jednaki u različitosti”.

Osijek, inače i grad u kojem su strani studenti proveli najviše vremena, prirastao je srcu svima, ne samo zbog predivnih parkova i šetališta nego i zbog druženja, izlazaka te upoznavanja najpoznatijih osječkih restorana, kafića i pizzeria. Budući da je Osijek najveće kulturno središte Slavonije, studenti su izrazili želju da vide muzeje, galerije i izložbe. “Sviđa mi se što u Osijeku nema puno turista pa se ne moram gurati”, izjavila je Denna iz Singapura, koja je ovo ljeto volontirala u udruzi Zvono u Belišću. “Ja ću pamtiti Tvrđu, kao lijepo mjesto, ali nikako napravljeno za štikle”, kaže Christina iz Portorika, volonterka u Dječjem kazalištu Osijek.

Na popisu mjesta koje bismo željeli posjetiti ne smije nedostajati glavni grad Hrvatske, Zagreb, i grad s najširom povijesti, Dubrovnik. Zagreb je danas upravno, gospodarsko i kulturno središte Hrvatske. Stranim studenteima prepoznatljiv je po predivnom botaničkom vrtu, uspinjačici i gornjem gradu. “Iako vjerujem da je Zagreb relativno običan grad, htjela bih vidjeti najviši neboder u Hrvatskoj i botanički vrt”, rekla je Eya iz Tunisa, koja je ovo ljeto volontirala u udruzi Zvono u Belišću. Zanimljivost Dubrovnika može se objasniti time što je dodan na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, zbog svojih karakterističkih samostana, palača i ljetnikovaca. Prepoznatljiv je i po dubrovačkoj rijeci Ombli, koja je svojih 30 metara dužine jedna od najkraćih svjetskih rijeka. “Meni je najljepši grad u Hrvatskoj, dosta skup, ali iskreno se nadam da ću opet imati mogućnost otići u Dubrovnik”, priznala je Laura iz Latvije, volonterka AIESEC projekta “Jednaki u različitosti”.

Hrvatska je zemlja prirodnih ljepota, gradova i bogate baštine. Iako su strani studenti posjetili mnoga mjesta i dobili sliku o Hrvastkoj, nisu uspjeli vidjeti sve što su željeli jer je vremenski to nemoguće. Zbog toga se većina obećala vratiti, pogotovo kada dođu ljetni dani, jer će se napokon moći okupati u Jadranskom moru.

(Bernarda Erstić, AIESEC)

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …