Održan peti kongres studenata prava

Untitled

U petak 11. listopada u Zagrebu je završen trodnevni znanstveni kongres na temu „Međunarodni sukobi u 21. stoljeću“. Već tradicionalni Peti kongres studenata prava ove godine okupio je 100 studenata pravnog, politologije i ekonomskog fakulteta te deset vrhunskih stručnjaka koji su svojim zanimljivim predavanjima doprinijeli visokoj kvaliteti još jednog projekta udruge Pravnik, organizatora ovog Kongresa. Članovi Udruge, petu godinu zaredom, su pokazali da je uz mladenačku volju i kolegijalnu suradnju moguće organizirati jedan ovakav skup, unatoč svakodnevnim obvezama koje nosi studiranje.

Ovogodišnji Kongres svečano je otvorio dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić koji je pohvalio sve prisutne na zanimanju za jednu ovakvu problematiku te poželio da ovakvih projekata u budućnosti bude što više. Njegovo zadovoljstvo dijelili su i gosti predavači ovogodišnjeg Kongresa među kojima su i prof. dr. sc. Žarko Puhovski, prof. dr. sc. Davor Derenčinović, prof. dr. sc. Danijel Labaš, prof. dr. sc. Mirko Bilandžić te dr. sc. Slavko Kulić, koji već drugu godinu zaredom prepoznaje trud studenata te prihvaća poziv mladih pravnika.

Svako predavanje potvrdilo je tezu da je mir u svijetu tek san civilizacijskog društva kakvim se u 21. stoljeću volimo nazivati te da međunarodne organizacije ne obavljaju u potpunosti svoje zadaće. Od aktualnog sirijskog pitanja i izraelsko-palestinske krize kao pravih oružanih sukoba današnjice, do novih načina ratovanja kao što je kibernetsko ratovanje koje postaje i tek će postati pravi problem za sve nas, izložen je čitav spektar raznih vrsta međunarodnih sukoba današnjice.

Zanimljivo predavanje održao je profesor Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Govorio je o suvremenom terorizmu te donio odgovore na mnogobrojna pitanja s kojima su studenti došli na predavanje. Zadnje predavanje Kongresa održao je dr. sc. Boško Picula koji je studentima približio pozadinu Izraelsko-palestinskog sukoba. Studenti su svakako proširili svoja saznanja o delikatnom odnosu naroda s Bliskog Istoka te su, zajedno s predavačem, razmotrili problem u kontekstu međunarodne zajednice i njihovog stoljetnog utjecaja na sukobe.

Ističemo zainteresiranost studentske populacije za ovu tematiku, s obzirom da je broj prijavljenih studenata znatno premašio broj predviđenih mjesta za sudionike ovogodišnjeg Kongresa studenata prava.

Raznovrsnost predavača te mnogobrojnost sudionika ovogodišnjeg Kongresa omogućili su pristup temi međunarodnih sukoba u 21. stoljeću na interdisciplinaran način. Studenti su bili aktivni na svakom predavanju, zanimanje za ovakvu problematiku je svakako pohvalna, a njihova mišljenja i komentari obradovali su predavače. Kako su i sami predavači rekli, cilj je navesti studente na razmišljanje i kritičko promišljanje, a ne na slijepo vjerovanje u prihvaćene dogme.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …