Odgovor Hrvatskog studentskog zbora na neutemeljene prozivke ministra Jovanovića

1381577_560260464045031_653881871_n

Hrvatski studentski zbor prvenstveno želi istaknuti kako na press konferenciji održanoj 20. listopada 2013. u ni jednom trenutku nije bio prozvan ministar Jovanović, kao niti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Upravo suprotno, na press konferenciji je istaknuto kako je Ministarstvo zdravlja pokazalo nekoordiniranost prema MZOS-u i studentskim predstavnicima s kojima nije obavilo konzultacije po pitanju Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te smo iskazali slaganje s prijedlogom MZOS-a po pitanju izmjena, pa nam stoga nije jasna reakcija ministra Jovanovića.

Zakon je na snazi i provodi se; prijedlog izmjena još nije upućen u Sabor, a studentima koji su navršili 26 godina uredno se uručuju uplatnice u HZZO-u za uplatu obveznog zdravstvenog osiguranja. Stoga, problem postoji i nije riješen, a press konferencija HSZ-a nije bila nikakvo „dizanje halabuke“ nego odgovor na stalne studentske upite i negodovanja po pitanju zdravstvenog osiguranje te je cilj kako je i naglašeno tijekom press konferencije bilo javno apelirati i poslati poruku nadležnim institucijama i Vladi da ubrzaju postupak donošenja izmjena Zakona.

Studenti i studentski predstavnici su za novi pravni okvir iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju saznali iz medija, a očito je da je tako bilo i s MZOS-om koji je svoju prvu rekaciju uputilo tek u drugoj polovici mjeseca kolovoza, nakon reakcije nekih studentskih predstavnika i medija, a ne prije donošenja Zakona koji je stupio na snagu 01. srpnja ove godine, što im je bila zadaća. Također, potrebno je napomenuti kako je prijedlog izmjena Zakona od strane MZOS-a kojim predlažu trajanje obveznog zdravstvenog osiguranja u trajanju od 8 godina od početka studija u Ministarstvo zdravlja zaprimljen tek 19. rujna 2013. kako nam je istaknuto u službenom dopisu Ministarstva zdravlja.

HSZ zastupa sve studente u Republici Hrvatskoj i neće dopustiti omalovažavanje studenata i njihovih predstavnika, koji su legitimno izabrani predstavnici od strane studenata. Studentski predstavnici redovito prate donošenje i izmjene propisa iz sustava visokoga obrazovanja za koje je nadležan MZOS te sudjeluju u njihovoj pripremi, ali kod ovoga Zakona u ni jednom trenutku nisu bili obaviješteni i pozvani na konzultativni sastanak od strane Ministarstva zdravlja te kao takvi nisu odgovorni za previde u istome.

Studentski predstavnici su ovdje kako bi zastupali prava studenata u sustavu visokog obrazovanja, a ministarstva su odgovorna za donošenje propisa, njihovu usklađenost i međusobnu koordiniranost te je stoga izjava ministra Jovanovića u kojoj proziva studentske predstavnike za ovu situaciju neutemeljena i ispod svake razine.

Hrvatski studentski zbor i studentski predstavnici neće se spuštati na komunikacijsku razinu ministra Jovanovića jer su do sada ostvarivali dobru suradnju s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a prvenstveno s pomoćnicom ministra za visoko obrazovanje prof. dr. sc. Ružicom Beljo Lučić te su sigurni da će se ona nastaviti u pozitivnom i konstruktivnom smjeru.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …