Nekoliko savjeta za savske brucoše

Warning-Freshman

Dragi brucoši, velikoj većini vas ovo je prvi put da su kilometrima udaljeni od roditelja, prijatelja i svoga dvorišta. Koliko god dobro zvučala činjenica da u domu živite onako kako vi želite, bez pravog nadzora i nekoga tko vam stalno visi za vratom, trebate shvatiti i da uz taj zabavni dio postoji i onaj teži. Osim nekolicine prijatelja koje poznajete otprije uglavnom ste prepušteni sami sebi, život u studentskom domu nije tako lagodan kao što je na prvu zvučao, a fakultet nije nešto gdje se ispiti polažu sami od sebe. Moj cilj nije da vas preplašim, samo vam želim dati nekoliko savjeta koji bi vam trebali olakšati i uljepšati studentske dane.

SKLAPAJTE NOVA PRIJATELJSTVA

Uselili ste u sobu koja je vjerojatno upola manja od vaše sobe kod kuće, usto još morate narednih godinu dana provesti s potpunim strancem. Iako vaša nova cimerica na prvu djeluje kao Janice iz Prijatelja, nakon tjedan-dva ćete skužiti da je ta naporna Slavonka zapravo odlična prijateljica, a njeno razvlačenje svih mogućih riječi je u biti skroz simpatično.

sticker,375x360

Da se ne lažemo, neće uvijek biti tako. Zato se u sobi ili dvije do vaše možda krije vaš novi najbolji prijatelj. Pozdravite svakog na katu, upoznajte se sa svima. U najgorem slučaju ćete ostati ignorirani, no takvi vas ljudi niti ne zanimaju. (Iza leđa im pokažite srednji prst, provjereno olakšava dušu.) Nemojte dozvoliti da vas trema ili strah od odbijanja dovedu do toga da ne upoznate nikoga i cijele dane provodite sami u svojoj sobi. Pitajte bilo koga od starijih, najljepša poznanstva i prijateljstva rađaju se upravo u studentskim danima.

IZOSTANITE S FAKSA SAMO KAD JE TO STVARNO POTREBNO

Kao i svi novi studenti, otišli ste na sva predavanja prvoga tjedna i profesori su dali svoje uvjete za potpis. Oni najgori traže da dolazite svaki put, neki traže 50% dolazaka, nekima dolasci uopće nisu važni… Nebitno. Nakon neprospavane noći nikome se od nas ne da ustati i otići na predavanje, ali nastojite se natjerati. Glupo bi bilo da vam sugeriram da idete na apsolutno sva predavanja jer to uglavnom nema smisla, ali ako ikako možete, nemojte izostajati dvaput zaredom. Osim što ćete izgubiti korak s gradivom, svidjet će vam se i vrlo lako će vam se dogoditi da ne dođete još nekoliko puta pa u pitanje dovedete potpis profesora u indeks. Zato savjetujem da ostanete u domu samo ako imate neki dobar razlog, poput učenja za kolokvij ili kave s najboljom ženskom u paviljonu. Šalim se, naravno… ne mora biti baš najbolja.

NEMOJTE ZABORAVITI ONE KOJE STE OSTAVILI KOD KUĆE

Bilo da vam plaćaju školovanje ili ne, roditelji su i dalje oni koji su vas odgajali, hranili i oblačili 18 godina, tako da njima vaš odlazak od kuće pada puno teže nego što mislite. Znam da vam se neće dati svaki dan odgovarati na pitanja poput: „Kako je danas bilo na faksu?“, „Što si danas ručala?“ i „Ima li cura u tom Zagrebu?“, ali ako će vašoj zabrinutoj majci to stvarno toliko značiti, potrudite se i odvojite tih pet minuta dnevno da se javite svojima i pokažete da vam je stalo. Priznat ćete, i vas zanima čime se oni bave dok vas nema.

sl_pecenje_rakije_b

„Djed je danas ispekao rakiju, kaže da će odvojit dvije litre za Zagreb.“

Osim njih, s vama više nije ni staro društvo koje (još uvijek) ne studira (u istom gradu kao vi). Nemojte dozvoliti da zbog novih prijatelja zaboravite one stare s kojima ste prošli toliko toga. Ako ste švorc, a budući da ste studenti to se podrazumijeva, uvijek postoji fejsbuk. Tamo im se možete besplatno javiti i napričati se, da ne spominjem slanje linkova svih zgodnih ženskih koje ste upoznali.

NE DOZVOLITE NEPOTREBNO DEBLJANJE

Siguran sam da ste barem od jedne osobe dosad čuli da je zbog iksice dobila deset kila na prvoj godini faksa. Nažalost, to nije jedan od mitova nego surova realnost. Ma koliko loša hrana u menzi bila naspram one kod kuće, nevjerojatno zvuči činjenica da za 15 kn možeš pojesti dva menija, dva pudinga i sok, dok si u srednjoj za te novce jedva pojeo neki sendvič. Samim time u nama se stvara potreba za uživanjem u hrani, poznatijim kao prežderavanje. Budući da sam i sam to prošao, preporučam vam da se što prije probate othrvati toj potrebi i započnete sa suzdržavanjem, trčanjem ili nekom drugom fizičkom aktivnosti kojom ćete uspjeti zadržati kilažu na trenutnoj razini.

UKLJUČITE SE U NEKU UDRUGU

Bilo na faksu ili u domu, nemoguće je ne primijetiti pozive za učlanjenje u raznorazne udruge. Kojem god društvu se priključite sigurno nećete zažaliti jer ćete upoznati još cura/dečki vaših godina koji dijele iste interese kao i vi. Ako ste talentirani nogometaš obratite se profesoru tjelesnog na faksu i uključite se u nogometnu ekipu fakulteta. Ako znate pjevati uključite se u neki zbor. Ako nemate dvije lijeve upišite tečaj plesa… Ako nemate baš nikakav talent, uvijek postoje udruge koje okupljaju studente iz istih krajeva, pridružite se njima. Postoje i stvari za koje nikad niste čuli, zašto se ne bi okušali u tome? Možda se baš na tečaju krav mage krije ljubav tvog života!

PAZITE KAKO PIJETE

Prva asocijacija svima koji odlaze živjeti u dom, a barem jednom su gledali Američku pitu, hrpa je tuluma i izlazaka obilježenih enormnim količinama alkohola. Česti izlasci su sasvim u redu, kad ćete ako nećete sad? Ipak, nije potrebno svaki put se satrati od alkohola da bi vam izlasci bili zabavni. Puno ćete više uživati u izlasku i čarima alkohola ako ga budete pili u umjerenim količinama. Dovoljno je popiti malo da se okuražite, lakše priđete suprotnom spolu ili opustite udove za ples. Pretjerivanje u alkoholu može dovesti samo do povraćanja, totalnog blackouta i propuštanja faksa ako izađete usred tjedna. U redu, nekad je zabavno slušati o svojim postupcima i čuditi se, ali ako vam se to bude događalo iz izlaska u izlazak možda je vrijeme da se zapitate kud to vodi.

NE ČUVAJTE UČENJE ZA DAN PRIJE KOLOKVIJA

Niste više u srednjoj školi i nemoguće je sve pohvatati u jednom ili dva dana. Potrebno je pratiti na predavanjima i vježbama, zapisivati važne informacije koje profesori daju, a na kraju krajeva ne bi škodilo ni prelistati knjige s vremena na vrijeme. Krenete li učiti nekoliko sati prije kolokvija samo ćete se dovesti u stresnu i neugodnu situaciju iz koje ništa dobro neće izaći. Prema tome, natjerajte se da barem nekoliko sati tjedno odvojite za ponavljanje onoga što ste učili i bit će vam puno lakše položiti kolokvije kad za to dođe vrijeme. Osim ako studirate ekonomiju, u tom slučaju zanemarite prethodne redove.

Završio bih ovaj tekst jednom mudrom mišlju koju sam čuo na prvom tjednu svog studiranja od jednog profesora na svom faksu: „Postoje tri vrste studenata: jedni dođu samo učiti i prolaziti s 5, drugi dođu tulumariti, a treći se dođu udati. Ne idite u krajnost nego uzmite od svakog pomalo.“

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …