Natječaj za prošlu akademsku godinu se neće ponoviti – sredstva vraćena u državni proračun!

losing-money

Nakon što je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske poništio posljednji Natječaj koji se odnosio na akademsku 2012./2013. godinu, danas su raspisali novi Natječaj za akademsku 2013./2014. godinu. Očekivani scenarij, reći će 630 studenata koji su oštećeni na prošlogodišnjem Natječaju. Iako se potajno očekivalo kako će Državni ured ponoviti Natječaj za 2012./2013. godinu, to se ipak neće dogoditi.

Naime, Predstavnici Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata danas su posjetili Državni ured za Hrvate izvan republike Hrvatske gdje su u razgovoru s njihovim predstavnicima tražili pojašnjenje svega što se dogodilo.

Na sastanku su predstavnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske detaljnije objasnili okolnosti u kojima je proveden Natječaj, ističući da je u provedbi otkriveno više zakonskih nepravilnosti i postupovnih grešaka, od kojih su izdvojili potpisivanje ugovora sa stipendistima u vremenu predviđenom za podnošenje žalbi na rezultate Natječaja.

Odgovornost za propuste koji su se dogodili snosi Povjerenstvo za provedbu Natječaja, kao dio Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje će biti, sukladno zakonskim propisima, sankcionirano.

Istaknuto je kako su financijska sredstva, predviđena za isplatu stipendija za akademsku godinu 2012./2013., vraćena u državni proračun, i kao takva se više ne mogu koristiti, te da dosta studenata nije dostavilo svu potrebnu dokumentaciju za valjano sudjelovanje u Natječaju, na što će se staviti naglasak u novom Natječaju, koji je objavljen danas.

Danas je objavljen Natječaj za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2013./2014. Ono što su predstavnici Ureda istaknuli je i to, da pravo na stipendiju nemaju oni studenti koji su završili studij, a na prošlom Natječaju su ostvarili pravo na stipendiranje, zadovoljavajući sve uvjete Natječaja.

Također, nova stavka u Natječaju jest da na njemu mogu sudjelovati isključivo studenti koji imaju 4,0 ili veći prosjek svih ocjena na prvoj godini te 3,0 ili veći na višim godinama.

Također, kopije dokumenata, koji su predani na prethodni Natječaj za dodjelu stipendija, mogu se na upit dobiti nazad, te se iste mogu priložiti na novoraspisani Natječaj za dodjelu stipendija.

Kao odgovor na pitanje podizanja sudskih tužbi protiv Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od strane oštećenih studenata, predstavnici Ureda su poručili da, uz sve pogreške i propuste učinjene prilikom ovog Natječaja, ipak ne postoji pravna osnova za sudsku tužbu.

Suprotno pak misle studenti koji su se raspitali kod nekolicine odvjetnika i od svih su dobili odgovor kako postoje temelji za podizanje tužbe. Predlažu da se ovaj spor pokuša riješiti mirnim putem, a ukoliko to ne uspije da oštećeni studenti putem suda traže svoju pravdu. Navode kako Državni ured nije imao jednostrano pravo raskida ugovora u trenutnoj situaciji u kojoj su se našli.

Na kraju su predstavnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske obećali kako će nastojati u što kraćem roku obraditi sve prijave, i kako očekuju da će stipendistima novac biti uplaćen u roku od otprilike mjesec i pol dana od dana raspisivanja Natječaja.

U isto vrijeme, studenti i dalje šalju pisma medijima te državnim institucijama, ovaj put obraćajući se i drugim ministarstvima. Jedno od njih kaže:

Moje pitanje glasi ko je ”jamijo” pare od stipendija za akademsku godinu 2012./2013., točnije 3 milijuna kuna ili gdje su ti novci? Tražili smo pravilnik o stipendiranju za 2012./2013. i nismo ga dobili čime se krši zakon o pravu na pristup informacijama. Studenti moji dragi i cijenjene kolege ne budimo naivni  i neka nam ne zamagle oči novim natječajem. Vi koji imate pravo na novi natječaj i koji ne spadate u oštećene studente koji se godinu dana nisu imali pravo prijaviti ni na jednu stipendiju zbog ugovora, vi trebate imati na računu 5000 kn od 2012./2013. godine plus 6000 kn ukoliko dobijete natječaj 2013./2014. što je ukupno 11 000 kn.

esava.info/zkhs.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …