Natječaj za dodjelu stručne prakse u inozemstvu

IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Techical Experience) je najveća svjetska organizacija za razmjenu studenata prirodnih i tehnickih znanosti. Trenutno se u organizaciji nalazi 81 zemlja iz cijelog svijeta s punopravnim clanstvom.


Zagrebacko sveucilište je uz Beogradsko, bilo inicijator brzog prikljucenja toj asocijaciji 1952. godine kao 16. clanica. Dugo je djelovalo samo na ova dva sveucilišta a kasnije i na ljubljanskom. Širenje ideje IAESTE-a u Hrvatskoj je nastavljeno osnivanjem sveucilišta u Splitu i Rijeci, a dovršeno u Osijeku gdje je 1986. godine osnovan IAESTE lokalni odbor.

IAESTE Croatia, kao samostalna clanica djeluje od 16. sijecnja 1992. kada je primljena u međunarodnu asocijaciju IAESTE. Djelovanje na hrvatskim sveucilištima traje od 1952. kada je osnovan Lokalni odbor na Sveucilištu u Zagrebu. Lokalni odbori danas postoje na sva cetiri hrvatska sveucilišta. Sjedište Nacionalnog odbora je u Zagrebu. S tradicijom koja traje već 59 godina isticemo kako smo dosad razmjenili preko 3000 studenata svih hrvatskih sveucilišta u 50-tak zemalja svijeta.

31. listopada 2011. IAESTE Croatia raspisuje natjecaj za dodjelu studentskih praksi. Na natjecaj se mogu prijaviti svi studenti treće ili više godine prirodnih i tehnickih fakulteta(tocan popis uklucenih fakulteta možete pronaći na našoj web-stranici www.iaeste.hr). Prijava se vrši preko internet(www.iaeste.hr/natjecaj), a studenti su također dužni donijeti tražene dokumente u ured IAESTE-a. Prilikom prijave na natjecaj vrednuje se uspjeh na fakultetu, rad u IAESTE-u, znanje stranog jezika, stupanj obrazovanja te rektorove i ostale strucne nagrade. Ovim procesom IAESTE Croatia jamci da će zemljama clanicama poslati najbolje studente koje će oni smjestiti na strucne prakse kod svojih partnera (strane tvrtke i institucije). Vrednovanjem rada u IAESTE-u u obliku dodatnih bodova prilikom natjecaja odaje se zahvalnost clanovima – redovnim studentima bez cijeg volonterskog rada ne bi bilo ove plemenite djelatnosti.

Razmijenjeni studenti prirodnih i tehnickih znanosti, budući mladi inženjeri, dobivaju strucne prakse i stjecu prva iskustva u vođenju poslova. Nakon višemjesecnih praksi u inozemstvu vraćaju se motivirani za rad na svom bržem osobnom razvoju i bržem razvoju svoje profesionalne okoline. Mnogi naši istaknuti profesori, znanstvenici, dužnosnici pamte strucnu praksu IAESTE-a u inozemstvu.

Osim stjecanja neophodnog radnog iskustva, strucna praksa u inozemstvu je mnogo više od toga: upoznavanje novih kultura, novih zanimljivih ljudi, sa vrlo slicnim interesima, što daje izvrsnu bazu za kasnije poslovne suradnje. Ovim putem Vas pozivamo da se prijavite na nadolazeći natjecaj za dodjelu strucne prakse, te osim nezaboravnog prakticnog iskustva upoznajte ljude iz cijelog svijeta.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …