Najbolji svjetski gradovi za studiranje 2012. godine

Ovih je dana poznata mreža za globalnu edukaciju i razvoj karijera QS (Quacquarelli Symonds) izdala listu svjetskih gradova u kojima je najbolje studirati.

Rezultati istraživanja su vođeni podacima koje se baziraju na 12 kriterija od kojih treba spomenuti cijenu studiranja, kvalitetu smještaja, zadovoljstvo studenata, ugled sveucilišta, mogućnosti stipendiranja i kvalitetu edukacije. Na temelju tih kriterija QS je objavio listu od 50 svjetskih gradova za 2012. godinu. Zanimljivo je spomenuti kako su prva dva mjesta zauzeli europski gradovi. Rijec je o Parizu i Londonu, dok je broncanu medalju osvojio americki Boston.

Analiticari QS-a su Europi najviše bodova dali za kvalitetu života i povoljne cijene studiranja, koje se u gradovima poput Pariza, Beca, Zuricha i Berlina kreću ispod 1.000 dolara po godini, za usporedbu s cijenama od 30.000 dolara koliko u prosjeku košta studiranje na najboljim sveucilištima u SAD-u, prenosi vidi.hr.

Za pretpostaviti je da na toj listi nema ni jednog našeg predstavnika ponajviše zbog toga jer znamo da naše najbolje sveucilište, ono u Zagrebu se prošle godine jedva „uguralo“ na listu Top 500 sveucilišta u svijetu. Stoga je teško ocekivati da će Hrvatska postati poželjna destinacija za studente iz cijelog svijeta. Takva situacija je zapravo veoma nezgodna jer su hrvatska sveucilišta preuzela Bolonjsku deklaraciju u kojoj je jedan od glavnih ciljeva bio mobilnost studenata, a kao što znamo mi koji jesmo u sustavu visokoškolskog obrazovanja prave mobilnosti nema.

Na QS-ovoj listi od Top 50 se nalazi cak 20 europskih gradova, 9 ih je iz Sjeverne Amerike i Azije, te 4 iz Latinske Amerike. Isto tako visokopozicionirani su i australski gradovi poput Melborunea i Sydneya.

Ova lista svakako može pomoći mladim ljudima koji će se odluciti da svoje studiranje nastave negdje van svojih granica. Lista je dobra u toliko što pokazuje da osim odabira sveucilišta postoje i niz drugih faktora koji mogu prevagnuti pri odluci u kojem europskom ili svjetskom gradu želimo steknuti svoje obrazovanje.


Izvor: Alfa portal

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …