Najbizarniji kolegiji na faksu

 Na Sveucilištu Južna Karolina studenti prvi sat slušaju predavanje, a drugi je praksa, stavljaju se slušalice na uši i sluša se – Lady GaGa. Sveucilište se specijaliziralo za pravo i medicinu, no s Patologije i Rimskog prava brucoši sve više bodova skupljaju na bezbrižnim kolegijima poput Lady GaGa i sociologija slave. Kako bi poslušali predavanja i praksu o svjetskoj divi, koja traju dva semestra, studenti će trebati izdvojiti nešto više od 6200 kuna, prenosi 24sata.hr.

Predavaonice su pune, nitko ni ne pomišlja markirati. Velika je potražnja i za novootvorenim kolegijem Idiotizam na Sveucilištu Occidental u Los Angelesu.

 

Prateći misli Neitzschea i Deleuzea, kolegij pokušava “dekonstruirati pojam gluposti koji lebdi negdje između znanja i neznanja te koji se u postmoderni diskurs vraća kroz pojmove nacije, svijesti i istine”. Za 27.500 kuna studenti Sveucilišta Pitzer u Kaliforniji mogu upisati kolegij Ucenje putem YouTubea, na kojem radikalni medijski teoreticari s utopijskim fanatizmom poucavaju “demokratsku produkciju i distribuciju videomaterijala koja nije financirana putem sirovoga kapitala”. Ili jednostavnije receno, gledaju se videomaterijali na YouTubeu i ostavljaju komentari.

 

Mark Bauerlein, engleski profesor sa Sveucilišta Emory, veliki je kriticar ovog trenda “lakih” kolegija koji sve više istišću tradicionalne – nosioce znanja. U knjizi “Najgluplja generacija: Kako digitalno doba poglupljuje Amerikance i ugrožava našu budućnost” piše kako koledži i sveucilišta pretjerano prilagođavaju kolegije tržištu, odnosno prodaju sebe umjesto da prodaju dobro obrazovanje.

 

Kolegij o smeću


Na Sveucilištu Santa Clara u Silicijskoj dolini 48 studenata pohađa kolegij koji prati put smeća koje se prevozi u inozemstvo. Nažalost, kolegij ne predlaže i rješenja za nova odlagališta.

 

Teatralno macevanje


Na Odsjeku kineziologije na Sveucilištu Wisconsin 17 studenata pohađa kolegij koji proucava “vješto teatralno macevanje” koje se razlikuje od umjetnosti macevanja.

 

Studiraju kako postati navijac


Studenti koji ne razumiju psihologiju navijackih skupina najbolje da se upute u državni kampus u Ohiju. Profesori sociologije ondje poucavaju kako treba navijati.

 

Kolegij o falusu skupo se plaća


Na Sveucilištu Occidental u Los Angelesu studenti će trebati izdvojiti cak 28.000 kuna žele li saznati sve o falusu. Proucavaju njegovu vezu s muškošću kroz umjetnost.

 

Studij za sve koji žele postati popularni dj majstori


Na Sveucilištu New York profesionalni glazbenici DJ Shiftee i DJ Rekha drže predavanja o miksanju i stvaranju elektronske glazbe. Samo je deset mjesta, a upis stoji 24.000 kuna. Predavanja i praksa traju dva semestra, a interes studenta diljem svijeta je bolji od ocekivanog.


izvor: 24sata.hr
foto: indianexpress.com 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …