Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju

1857

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta završilo je javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju. Cilj javne rasprave je prikupiti mišljenja, primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti o predloženom Nacrtu prijedloga Pravilnika.

Isplata državne stipendije novim Pravilnikom predviđena je kroz devet mjesečnih rata od siječnja do rujna u iznosu od 1.200,00 kn mjesečno u godini u kojoj je student ostvario pravo na stipendiju (sukladno osiguranim sredstvima u Državnom proračunu RH). Ujedno je važno napomenuti da će isplata državnih stipendija uključivati i razdoblje srpanj – kolovoz kada studenti nemaju obvezu pohađati studijski program, odnosno za vrijeme ljetne stanke.

Konačnom odlukom da se studentima isplati 1.200,00 kn kroz devet mjeseci, studenti će u godini dana primiti 10.800,00kn, što je znatno povećanje u odnosu na prosječan iznos od oko 8.200,00 kn, koliko su studenti u sustavu državnih stipendija primali u 2013. godini. Predstavnici studenata izrazili su svoje zadovoljstvo s takvim prijedlogom.

Prijedlog o stipendiranju izvanrednih studenata, Ministarstvo je odbilo: Ministarstvo ne prihvaća prijedlog. Sukladno čl. 88. stavku 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, definirano je da će ministar znanosti, obrazovanja i sporta urediti pravilnicima uvjete i način ostvarivanja prava redovitih studenata iz studentskog standarda.

Predlagalo se povećanje broja bodova za roditelje s tjelesnim oštećenjem od 100% na 400 bodova (umjesto predloženih 200 bodova) za oba roditelja i 200 bodova (umjesto predloženih 100 bodova) za jednog s tjelesnim oštećenjem od 100% (članak 8. stavak 8. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju ).

Ministarstvo je djelomično prihvatilo prijedlog tako da se priznaje 300 bodova za oba roditelja s tjelesnim oštećenjem od 100% te 150 bodova za jednog roditelja s tjelesnim oštećenjem od 100%.

Javna rasprava trajala je od 22. studenoga do 12. prosinca 2013. godine. Tijekom javne rasprave Ministarstvo je zaprimilo 7 očitovanja s primjedbama i prijedlozima dionika zainteresirane javnosti koju su činili studentica Ana Gusić, glavni tajnik Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. sc. Roko Mišetić, Toni Ganjto – predsjednik Vijeća studenata Veleučilišta i visokih škola RH, Thomas Farnell voditelj programa Instituta za razvoj obrazovanja, Ivana Mijatović, Petar Marija Radelj te Svjetlana Marijan predsjednica udruge ZAMISLI.

Cijeli dokument sa svim prijedlozima možete preuzeti ovdje!

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …