Mozilla Firefox: Otkud naziv i što je na logu?

Mozilla_Firefox_Logo_mit_Schriftzug

Kada su u pitanju internet pretraživači, uglavnom koristimo Chrome ili Firefox – barem većina. Chrome je u listopadu ove godine korišten od 54,1% internet populacije dok je Firefox na drugom mjestu s 27,1%. Jedna zanimljivost koju mnogi ne znaju o Firefoxu jest otkud dolazi njegov naziv, ali i logo ovog internet pretraživača za koji mnogi misle da prikazuje lisicu.

Možda niste čuli, ali postoji životinja koja se zove crvena panda (red panda, nadimak na eng. Firefox) i ona je ta koja se nalazi na logu Firefoxa. Crveni ili mali panda (Ailurus fulgens), sisavac je biljožder, neznatno veći od domaće mačke, dužine oko 56 centimetara. Nastanjuje Himalaju u Nepalu i južnoj Kini. Crveni panda klasificiran je u ugrožene sisavce. Populacija se procjenjuje na manje od 2 500 odraslih jedinki, a ovaj broj kontinuirano opada uslijed odvojenih i usamljenih populacija. U Hrvatskoj crveni panda živi u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

panda1_709041545401

Mozilla inače taj naziv koristi umjesto naziva Firebird kojeg je promijenila 2009. godine. U Mozilli su ovaj naziv odabrali jer im se sviđa, dobro zvuči i lako je pamtljiv te u njihovoj branši ne postoji tvrtka sa sličnim nazivom.

www.esava.info

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …