Ministre, zašto nam zabranjujete jesti na Filozofskom fakultetu?!

naslovnaministartvo

U ponedjeljak je u 19:00 na Filozofskom fakultetu održana tribina: Pitanje menze na Filozofskom fakultetu. Fakultet i studenti već duže vrijeme su zakinuti za svoja osnovna prava jer se njihov restoran ne nalazi u sustavu subvencionirane prehrane pa je prisiljen svoje usluge prodavati po ekonomskim cijenama. Tema je to koja je proteklih godina bila aktualna i u Studentskom zboru Filozofskog fakulteta, ali su u posljednje vrijeme očito zaboravili na nju.

Početak tribine – neorganiziranost i lakrdija

U dvorani D1 se okupilo oko 70-80 studenata što je s obzirom na veliku važnost teme bio poražavajući broj. Tribinu je otvorio član Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, koji se tu našao ni kriv ni dužan, ili se barem tako činilo.

Naime, već na početku se desio pravi kaos kada simpatični mladić u dvorani traži ,,neku djevojku koja je pokrenula ovo pitanje”. Dalo se zaključiti da je Zbor dosta neozbiljno pristupio organizaciji ove jako bitne teme za više od 6500 studenata Filozofskog fakulteta.

Najmanju krivnju zapravo preuzima mladić koji se tu našao, iako se ispričao u svoje ime. Uz njega se nalazila i prodekanica za nastavu i studente na Filozofskom fakultetu, Tanja Bukovčan koja također nije zračila kao osoba s previše informacija ili kompetencije o čemu ćemo u nastavku teksta.

Kao što smo rekli, na samom uvodu se nije znalo tko pije i tko plaća – odnosno tko je stvarni organizator tribine? Je li to Studentski zbor Filozofskog fakulteta ili pak inicijativa nekolicine studenata? Na kraju se ipak javila djevojka koju je mladić na početku tražio kako bi objasnila situaciju. Učinila je to jako učinkovito, dajući jasno do znanja što je rekla na prošlom sastanku Studentskog zbora Filozofskog fakulteta gdje se pojavila s prijedlogom o aktualiziranju teme menze na Filozofskom.

Govorilo se o tome treba li na Filozofskom fakultetu menza, što je nekako zvučalo totalno besmisleno s obzirom da je odgovor jasan. Pitanje je: Zašto nema subvencionirane prehrane na Filozofskom fakultetu? Oko toga se složila većina okupljenih studenata, kao i gospodin Stipe Čuljak , voditelj privatne menze, kojeg su mnogi (bez razloga) smatrali kočnicom u svemu tome.

prodekanica

Neupućenost u osnovne procedure prodekanice

Prodekanica Tanja Bukovčan je, čini se, bila dosta neupućena u neke osnovne procedure, a s blagim podsmijehom se ponašala naspram predstavnicima i vlasnicima menze prema kojima nije iskazivala posebno poštovanje, smatraju oni. Shvatila je ovo kao neki problem koji se vuče već nekoliko godina i eto – pokušaj po pokušaj je propadao, ali se i dalje treba boriti.

Nije bilo gotovo nikakve rasprave o tome zašto to do sada nije uspjelo i koji bi se konkretni koraci trebali poduzeti da se ne dogodi ponovni pad.

Uz to, smatrala je da su glavni i odgovorni za pitanje menze i smještaja predstavnici Sveučilišta u Zagrebu što su argumentirano demantirali gospodin Čuljak koji vjerojatno i najbolje zna kome se treba obratiti jer je prošao bezbroj ratova u borbi za subvencioniranom prehranom. S njim se na kraju složio i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Mate Damić koji je jasno protumačio kako smještaj i prehrana nakon sanacije Studentskog centra nisu pod ingerencijom Sveučilišta već izravno pod utjecajem Vlade, tako da Studentski centar odgovara isključivo Vladi. No, to u ovom slučaju nije bilo ni bitno s obzirom da Studentski centar s ovom menzom nema nikakve poveznice.

Bijedne izlike Jovanovićevog kabineta

S obzirom da su se na tribini našle dvije suprostavljene strane (vlasnik restorana i studenti), tribina je mogla otići i u drugom smjeru, nešto neugodnijem, ponajprije jer se činilo da su svi krivo informirani. Vlasnici restorana su bili dojma da ih studenti žele maknuti, a studenti su bili uvjereni kako oni ne žele subvencionirane cijene. No, ispostavilo se da ni jedna tvrdnja nije bila točna.

dopisdekanaministru

Gospodin Čuljak je jasno dao do znanja kako se posljednje tri godine bori s Ministarstvom da se na navedenu menzu ,,Filozofija” uvede subvencionirana prehrana. Dopisi su bili upućeni i ispred njega, ali i fakulteta , ali nisu bili odbijeni – već uopće nisu dobili bilo kakav odgovor od Ministarstva, osim reakcije iz 2010. godine gdje Ministarstvo navodi kako nema dovoljno sredstava.

odgovorministarstva

Dodatna financijska sredstva uopće nisu potrebna! Zašto? Ministarstvo ne gubi više novca u odnosu na prije ako dozvoli subvenciju na Filozofskom fakultetu. Ono što će se dogoditi jest da će se raspršiti studentska konzumacija hrane, odnosno rasteretit će se menze Cassandra i FSB, a bit će im omogućeno hraniti se na Filozofskom fakultetu. Studenti će svoju subvenciju svakako trošiti, a Ministarstvu je isto bilo to na FERu, FSB-u ili Filozofskom fakultetu.

Gužve i velike poteškoće za studente s invaliditetom

6500 studenata Filozofskog fakulteta se mora hraniti na FSB-u ili u Cassandri na FER-u stvarajući dodatne gužve u ionako pretrpanim menzama na ta dva fakulteta. Osim toga, u pauzama između predavanja koje često traju po 45 minuta, ne mogu stići pojesti u navedene dvije menze.

S velikim problemima se susreću i studenti s invaliditetom. Oni izgube 15ak minuta dok dođu do FER-a, a zamislite samo kako je to u zimskim uvjetima kada vani pada kiša ili snijeg po neočišćenom pločniku. Ministarstvo očito nema sluha ni za takve studente. Uprava restorana ,,Filozofija” je izišla u susret tim studentima na način da su osposobili lift, ali uz ovakve nesubvencionirane cijene, problem je i dalje aktualan.

Još od 1999. godine studenti traže subvencioniranu prehranu!

U posjedu smo i dopisa iz 1999. godine kada je Studentski zbor Filozofskog fakulteta ukazivao na isti problem koji ih muči već 15 godina. I tada je restoran bio u vlasništvu privatnika protiv čega studenti nisu imali ništa protiv, ali ni tada Ministarstvo nije htjelo udovoljiti njihovim zahtjevima!

1999

Zašto privatna menza, a ne od Studentskog centra?

Mnogi studenti misle da visoke cijene leže u tome što je to privatno vlasništvo, a ne u vlasništvu Studentskog centra. No, tu su u krivu. Mnogo je privatnih menzi u Zagrebu, a najbolji primjer je Cassandra na FER-u.

Javnom natječaju, koji je bio prije tri godine objavljen u Večernjem listu, mogao je pristupiti bilo tko pa tako i Studentski centar u Zagrebu. Bilo je potrebno odmah na početku izdvojiti 2,5 milijuna kuna, a stav tadašnje Uprave SC-a je, kako neslužbeno saznajemo, bio protiv ikakvih novih menzi.

natjecajslika

Čak je govora bilo i o zatvaranju postojećih, odnosno da menze u Studentskim domovima ostaju pod ingerencijom SC-a, a ostale budu pod privatnom koncesijom. Zamislite – tadašnji gubitak Studentskog centra je bio 5 kuna po obroku što je nevjerojatna činjenica. To je izgleda bio ključni razlog zašto se Studentski centar nije uključio u ovaj Natječaj.

U početku nisu zadovoljene norme Ministarstva

U prostor je uloženo gotovo 3 milijuna kuna kako bi se zadovoljile sve norme koje Ministarstvo, a kasnije i Europska Unija, određuje za restorane koji nude subvencioniranu prehranu. Te norme su bile niže prije ulaska u EU da bi se kasnije malo postrožile.

Restoran ,,Filozofija” već od prije tri godine zadovoljava sve europske norme. U početku je Ministarstvo kao glavni razlog navodilo visinu stropa koja je bila preniska.

rasulo

20140113_182734

Privatni koncesionari su velikim radovima napravili jednu od najmodernijih menzi u gradu koja napokon zadovoljava svim kriterijima.

Kao drugi razlog su naveli nedovoljan kapacitet, ali je on samo blago manji od onog u Cassandri na FERU-u, s tim da na Filozofskom možete uživati u puno većem komforu.

Oba dva razloga Ministarstva padaju u vodu te je pitanje što će sljedeće izmisliti?

Studenti i vlasnici menze su za subvenciju

U raspravu su ne naknadno uključili i studenti, između kojih treba istaknuti i predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Matu Damića koji je spreman na suradnju i pružio jasnu podršku Zbora kako bi se uvela subvencionirana prehrana. I ostali studenti Filozofskog fakulteta i njihovi predstavnici u Zboru su jednoglasno bili za sačuvanje postojeće menze uz uvođenje subvencioniranih cijena. Treba istaknuti kako su i studentski predstavnici s FER-a i FSB-a dali jasnu podršku jer je i njima u interesu da se rasterete gužve na vlastitim fakultetima. Čekala se samo odluka Studentskog zbora Filozofskog fakulteta koji je imao zasjedanje neposredno nakon tribine.

Studentski zbor o ovom problemu raspravljao na sjednici 17. prosinca 2013.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je o problemu menze na Filozofskom fakultetu raspravljao i na svojoj sjednici koja je održana 17. prosinca 2013. godine kada je Vedran Dodig objasnio da je sve započelo 2010 g. gradnjom restorana.

Sve institucije (ministarstvo i fakultet) tvrde da one nisu odgovorne za postojeće stanje. Studenti FFZG-a kojih je oko 8000 preopterećuju restorane na drugim fakultetima u okolini. S obzirom da je predsjednik Povjerenstva za prehranu na lokalnoj razini (MZOS) koje provjerava kvalitetu svih studentskih restorana, od studentskog centra uključujući i privatne, V. Dodig je zamoljen da pribavi mišljenje Skupštine SZZGa kako bi se stvorila zajednička inicijativa s kojim bi se išlo prema Ministarstvu (MZOS).

V. Dodig predlaže da se problem što prije riješi bez obzira na ishod. Smatra da je moguće nekoliko ishoda. Jedan od njih je i taj da se zakupca izbaci no onda bi mu fakultet morao isplatiti sav novac koji je utrošio u obnovu prostora i sve što je propisano ugovorom koji je sklopio s fakultetom.

Jedno od rješenja je i to da SZZG bezuvjetno traži da se odobri subvencionirana prehrana studenata u tom restoranu. Smatra da je besmisleno skupljati dodatne informacije s obzirom da su odgovori koji su dobiveni od institucija proturječni. Smatra da bi se SZZGa trebao založiti da se taj problem što prije riješi i da se studentima što prije omogući subvencionirana prehrana osobito zato jer postoji i određeni broj invalida kojima je izuzetno teško i nepraktično napuštati zgradu fakulteta (osobito u zimskim uvjetima). Osobno je bio u restoranu i hrana mu je odlična, a napomenuo je i to da restoran zadovoljava sve uvijete.

Patricija Matijašec je napomenula da studentima s invaliditetom treba više od 15 min da napuste zgradu, te da se studenti okolnih fakulteta ljute na njih jer im preopterećuju menze s obzirom da ih je oko 8000. Napomenula je da je hrana u restoranu odlična, ali da joj je cijena oko 30 kuna što je studentima preskupo. Istaknula je da restoran ima sve potrebne dozvole te da zadovoljava sve uvijete no da je Ministarstvo (MZOS) odgovorilo kako nisu predvidjeli financijska sredstva za tu svrhu iako restoranu već tri godine obećavaju da će riješiti problem. Na javnom natječaju nitko nije htio investirati u prostor (ni SC ni drugi privatnici).

Studentski zbor Filozofskog fakulteta na svojoj sjednici nakon tribine podržao inicijativu

Na kraju, neposredno nakon završetka tribine, Studentski zbor Filozofskog fakulteta je prihvatio jedinu točku dnevnog reda kojom daje podršku za postojeću menzu i uvođenje subvencije.

Kako stvari stoje, studenti, vlasnici menze te Uprava fakulteta su ujedinjeni u borbi protiv Ministarstva koje očito ne bira sredstva ni kada su u pitanju studenti s invaliditetom.

Na kraju je dobro što će se ujediniti svi studentski zborovi te krovne studentske institucije u borbi protiv vjetrenjača, kako se do sada činilo.

Ne treba ni zaboraviti kako je Ministarstvo zakinulo sve studente s obzirom da je prošlo gotovo dva mjeseca od odluke o novim subvencijama i obračunu subvencija prema kojima se neki proizvodi subvencioniraju s većim postotkom u odnosu na dosadašnjih 50%. Odluka je trebala biti na snazi u 12. mjesecu, onda 1.1.2014., a sada kao novi datum postavljaju 1.2.2014. Dokad više?

Evo im jedno veliko i ironično HVALA na svemu tome!

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …