Masovni studentski prosvjedi i sukobi s policijom u Čileu, policija na studente vodenim topovima i suzavcem

Policija je danas upotrijebila vodene topove i suzavac protiv masovnog prosvjeda na kojem se okupilo više tisuća cileanskih studenata u gradu Santiago. Ovo je prvi veliki prosvjed studentskih grupa organiziran ove godine u Čileu nakon niza prosvjeda koji su, zahtijevajući reforme obrazovnog sustava, u nekoliko navrata potpuno paralizirali cileanske gradove u 2011.

Policija iz Santiaga navodi kako je uhićeno oko 50-ak prosvjednika tijekom dana. Organizatori napominju kako je uz studente danas marširalo i između 5,000 i 7,000 srednjoškolaca.

Kriza oko reforme obrazovnog sustava u Čileu još nije završena, unatoc 7 mjeseci masovnih demonstracija u kojima su sudjelovali ucenici, đaci, profesori i cijele obitelji.
Centralni cilj prosvjeda je sniziti cijene školarina i povećati utjecaj države u obrazovnom sistemu. Obrazovni sistem je većinski u rukama privatnih kompanija. Po broju privatnih škola i fakulteta, Čile prednjaci u svijetu.

No, prosvjedi koji su zapoceli iskljucivo s ciljem reformiranja obrazovnog sistema sada su već prerasli svoje inicijalne zahtjeve – velik broj ljudi prikljucuje se studentskim prosvjedima zbog velike nejednakosti u zemlji – jaz između bogatih i siromašnih sve je izraženiji u Čileu.


izvor: advance.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …