Mario Ančić među najboljim studentima na Columbia Universityju

ancic face

Nekada prvi reket Hrvatske Mario Ančić vrhunski se snalazi i u akademskim vodama. U lipnju će magistrirati sportsko pravo na jednom od najprestižnijih američkih sveučilišta, Columbiji u New Yorku. Mario je već 2008. godine diplomirao Pravo na Sveučilištu u Splitu. Istovremeno je ostvario svjetske rezultate u tenisu poput osvojanja Davis Cupa, brončane medalje na Olimpijskim igrama u Ateni u paru s Ivanom Ljubičićem. Bio je sedmi igrač svijeta, a stigao je i do polufinala Wimbledona.

Bivši hrvatski tenisač Mario Ančić, kao student jednako je uspješan kao što je bio s reketom u rukama. Naime Ančić će magistrirati sportsko pravo na jednom od najcjenjenijih američkih univerziteta, onom na newyorkškoj Columbiji. Možda će tom prilikom održati i svečani govor pred diplomantima i magistrantima, budući da ga je dekan uvrstio u najuži krug kandidata za taj svečani čin, pišu Sportske novosti.

Mario Ančić je već 2008. godine diplomirao na Pravnom fakultetu u Splitu, odradio pripravnički staž u Zagrebu te položio pravosudni ispit.

Uspješno spojio obrazovanje i vrhunski sport

Istovremeno je imao sjajnu tenisku karijeru još od juniorskih dana. Njegova najveća postignuća su sedmo mjesto na svjetskoj ATP ljestvici, brončana medalja na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni, koju je osvojio u paru s Ivanom Ljubičićem. Ova dva tenisača bili su osovina hrvatske teniske reprezentacije koja je osvojila Davis Cup 2005. godine. Time je Hrvatska postala tek 12. zemlja svijeta koju je ovo pošlo za rukom od 1900. godine otkada se odigrava ovo natjecanje.

Ono što ga je istaknulo na Sveučilištu Columbia te natjeralo dekana da razmisli o Ančićevom angažmanu na završnom govoru koji drže najbolji studenti, bila je panel diskusija koju je nedavno organizirao zajedno s kolegicom Tamarom Smallman. Naime Ančić je iskoristio poznanstva koja je stekao za vrijeme sportske karijere te pozvao najpoznatije američke sportske odvjetnike.

Primjerice Richard Buchanan, izvršni je dopredsjednik i savjetnik NBA lige. On je naglasio da u toj organizaciji uopće ne zapošljavaju pravnike bez četiri godine iskustva, dok je također jedan od gostiju Jeff Gewirtz, izvršni dopredsjednik za pravne poslove Brooklyn Netsa dodao da se odvjetnik u sportu nema s čim usporediti, budući da je širok opseg stvari kojima se bavi.

Budućnost sportskog prava

– Nikada ne znaš kada će prilika stići i zato moraš biti spreman u svakom trenutku reagirati kad se sve to dogodi. Sportsko pravo ima budućnost, pogotovo što se tek mora proširiti izvan granica SAD-a, naglasio je Ančić za SN.

Inače Mario je morao prekinuti tenisku karijeru već s 27 godina budući da je prvo imao mononukleozu koja ga je a duži period odvojila od terena, a kasnije je zaradio i kroničnu ozljedu leđa.

izvor: srednja.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …