Mamurluk

Naravno, misli se na jutro nakon slavlja na kojem smo popili više nego što naš organizam smatra pristojnim. Ukratko, mamurluk je kazna za pretjerivanje u alkoholu. Stanje poznato od davnina, a lijeka mu nema. Tradicionalni i pucki recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i mnogima dobro poznati.

U našim krajevima najcešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, juha od rajcice, voda, nazaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća juha.

Zapisi iz poznate srednjovjekovne medicinske škole iz Salerna svjedoce o sasvim drugacijoj doktrini tadašnjih strucnjaka. Oni su poucavali prema sljedećoj izreci:
«Ako te uvecer vino svlada, popij još malo ujutro kako bi se izlijecio».

Danas imamo i znanstveno objašnjenje ove drevne teze. Naime, mamurluk zapravo predstavlja blagi oblik sindroma odvikavanja. Prekomjernom konzumacijom alkohola na proslavi ili slicnoj prigodi naviknemo tijelo na visoku koncentraciju alkohola i srodnih narkotickih kemikalija, ali se one «jutro nakon» putem metabolickih procesa otklanjaju iz organizma. Preosjetljivost na zvuk ili svjetlo tjelesna je manifestacija nadraženog živcanog sustava. Jutarnje piće tek odgađa istinski oporavak tijela od intoksikacije izazvane prekomjernim unosom alkohola. Stoga današnji strucnjaci porucuju da se u slucaju alkohola klin klinom ne izbija, a i još su naše bake govorile: «Tko vino vecera, vodu doruckuje».

Mnogima vrlo dobro poznati simptomi mamurluka zapravo su rezultat dehidracije i intoksikacije organizma usljed prekomjernog konzumiranja alkohola. Jedini potpuno siguran nacin da se izbjegnu simptomi mamurluka je konzumiranje umjerenih kolicina alkohola. Ipak, znajući da će u ovo studentsko doba rijetki primjeniti ovu sigurnu metodu, ne preostaje drugo nego ponuditi nekoliko savjeta uz pomoć kojih se simptomi možda mogu malo ublažiti, i lakše podnijeti.

•Pazite koliko pijete. Kolicina unesenog alkohola određuje kako ćete se osjećati slijedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ukoliko se konzumiraju manje kolicine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene kolicine hrane.

•Pazite što pijete. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu kolicinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskey-a i crnog vina, uzrokovat će jaci mamurluk nego pića poput gina i vodke, koja ne sadrže metanol.

•Vino, pjenušac i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i stoga cešće uzrokuju glavobolju, dok votka ima nižu koncentraciju istih spojeva.

•Prije konzumiranja alkohola, pojedite nešto i popijte 2-3 caše vode. Hrana, pogotovo masnija (žlica maslinovog ulja trik je koji se koristi u zemljama Mediterana), smanjit će apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju.

•Pijte mnogo obicne vode, prije i poslije slavlja. Nekoliko caša vode prije spavanja može napraviti cudo i spasiti Vas od mamurluka.

•Uzmite si vremena za odmor. Vrijeme jedino i sigurno lijeci mamurluk, a obicno potpuno prolazi nakon 24 sata. Mamurluk se ne može «istjerati» trcanjem, znojenjem ili tjelovježbom. Međutim, svjež zrak i šetnja dobro su došli.

•Pijte voćne sokove! Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazala su se ucinkovitima kod mamurluka.

•Jedite suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepecenca ako osjećate mucninu. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.

•Osigurajte adekvatan unos vitamina B skupine prije i nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Vitamini B kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slucaju biti vitamini B1, B2 i B6.

•Popijte kavu ili uzmite kofein putem drugih izvora. Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije znanstveno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima.

I na poslijetku, pustite vrijeme da «izlijeci» rane. Jedini, stopostotno dokazani lijek protiv mamurluka su 24 sata.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …