Ljubljana u kockastom: esava.info na Eurobasketu

srce

Pobjedom protiv Ukrajine, Hrvatska je nakon 18 godina dočekala to dugo očekivano polufinale. Odličnim igrama u skupini ‘zaslužili’ smo protivnika po mjeri u četvrtfinalu. Ekipa esava.info portala je posjetila Ljubljanu i dvoranu Stožice na ovoj, po tko zna kojoj već u nizu, povijesnoj utakmici.

Slovenija diše Eurobasket

Već na samom ulazu u Sloveniju odlična vijest za sve navijače koji nemaju ulaznice. Naime, na Petrolovim benzinskim crpkama možete kupiti ulaznice za sve susrete Eurobasketa. Cijene se kreću od 25 eura za gornju tribinu iza koša pa sve do nekih 70 eura za donje tribine. Na Petrolovim pumpama dobijete voucher koji ispred dvorane zamijenite za svoju ulaznicu.

Ulaskom u uži centar Ljubljane možete osjetiti dašak Eurobasketa. Jumboplakati, službena obilježja, zelena boja, središnji park uređen grbovima svih reprezentacija sudionica – Ljubljana definitivno diše Euobasket!

slovenia

bus

Na glavnom trgu se pratila utakmica Srbija – Slovenija, dvije poražene momčadi iz četrvrtfinala. Slovenci nisu kao mi kampanjski navijači ili se barem tako činilo. Unatoč porazu od Francuza velika masa ljudi je utakmicu pratila u kafićima i na trgu.

trg

Tu smo se sreli i s vrlo ljubaznim osobljem. Prepoznati po dresovima Hrvatske odmah krene priča o Eurobasketu. Slušate jadikanja o porazu protiv Francuza, ali i pohvale na račun naše reprezentacije. ‘Idete na utakmicu?’, ‘Sretno danas!’ i slični povici pokazali su da su Slovenci uz nas. Posebno smo ostali pod dojmom ljubaznosti Slovenaca. Vrlo susretljivi, spremni pomoći i upućeni u Eurobasket. Čak su gospođe u pekari znale s kim igramo i jasno su dali doznanja da žele Hrvatsku u polufinalu.

Dolazak do dvorane Stožice

Da su Slovenci Eurobasket shvatili ozbiljno, pokazuje i ‘navigacija’ u gradu koja vas vrlo lako vodi do dvorane Stožice gdje je igrala naša reprezentacija. Nekoliko stotina metara od dvorane se nalazi besplatan parking za vozila navijača što je ugodno iznenadilo mnoge posjetitelje.

dvorana

Stožice su veliki sportski kompleks koji se nalazi uz rub Ljubljane, blago izdvojen od centra grada. Uz dvoranu, u neposrednoj blizini se nalazi i nogometni stadion te trim staze za trčanje.

Približavajući se dvorani, sve se više čula pjesma hrvatskih navijača kojih je bilo na svakom koraku u Ljubljani. ‘Bježite ljudi, bježite iz grada…’ – atmosfera je bila na vrhuncu već ispred dvorane.

navijaci

Utakmica i velika pobjeda

Gužve u dvoranu nije bilo, iako je ona, uspostavit će se poslije, bilo gotovo puna. Odlično organizirani ulazi, redari na svakom koraku, medicinsko osoblje na svakom kutu – organizacija na najvišem nivou. Svi vam uskaču u pomoć, iako to ne tražite od njih te vam olakšaju put do vašeg mjesta.

Dvorana Stožice prima oko 12.500 gledatelja i slična je zagrebačkoj Areni što se tiče tribina. Donja uz teren, srednja VIP tribina te gornja koju je moguće pregraditi ukoliko nije potrebna (možda dobra ideja i za Arenu ;).

Izbrojali smo 6 ukrajinskih navijača na donjoj tribni, dok su ostali bili isključivo hrvatski navijači – negdje oko 8 tisuća. Dvorana nije odmah bila puna, što se može vidjeti na intoniranju himni. Pretpostavljamo zbog nešto dužeg hoda od parkinga do Stožica.

himne

O igri naših momaka nećemo puno govoriti jer ste i sami vidjeli da smo sigurno i bez većih trzavica pobjedili Ukrajinu. Program u dvorani je bio odličan. Od nagradnih igara, Kiss camera pa sve do voditelja koji je favorizirao Hrvatsku. U timeoutu su plesačice otplesale i dobro nam znanog ‘Linđu’ te time oduševili cijelu dvoranu.

lindjo

Hrvatski navijači dolazili su iz svih krajeva: Zadar, Rovinj, Zagreb, Umag, Travnik, Neum, Posušje, Mostar… Zaista fenomenalno navijanje koje je trajalo svih 40 minuta. Naravno, vatreno navijanje nije moglo proći bez zapaljene baklje, ali to nije završilo kao u nas kada bi ušlo 30 specijalaca i stvorilo opći kaos – ne. Ušao je jedan zaštitar, izbacio baklju i sve se nastavilo u opuštenoj navijačkoj atmosferi – bez trunke tenzija i napetosti.

baklja    navijanje

Posljednjim sudačkim zviždukom završila je utakmica između Hrvatske i Ukrajine. Tribinama se posebno dopala igra Simona koji promašio samo jedan šut, dok su opet na meti bili hrvatski centri Tomić i Žorić, ali ne sumnjamo da ćemo njihove prave igre vidjeti sada kada je najvažnije!

pobjeda

Hrvati su slavili! Pjesma se orila Ljubljanom te Fan Zoneom koja se nalazila uz samu dvoranu. Prometnih gužvi gotovo i da nije bilo.

Zaključno treba reći kako je ovo bilo zaista lijepo iskustvo. Treba čestitati Slovencima na savršenoj organizaciji te ljubaznosti. Našim momcima želimo mnogo sreće i znanja i da nas uvesele još koji put! Idemo HRVATSKA!

esava.info

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …