Ljevaci su superinteligente, kreativne šeprtlje

550px-Write-With-Your-Left-Hand-(if-Right-Handed)-Step-5

Danas je Međunarodni dan ljevaka. Jedan od deset ljudi na svijetu je ljevoruk, stoji u podacima Lefthanders International. Muškarci su čak jedan i pol puta skloniji ljevorukosti od žena, a postoje podaci da kod blizanaca postoji velika tendencija da jedno bude ljevoruko.

Ljevaci se od dešnjaka razlikuju samo po činjenici da imaju veću preferenciju korištenja lijeve ruke kod različitih radnji kao što su posezanje za stvarima, bacanje, pokazivanje i hvatanje. Ipak, često su bili stigmatizirani kao saveznici zlih sila i samog vraga. Primjerice, početkom 17. stoljeća u Francuskoj javilo se vjerovanje da vrag svoje sljedbenike ‘krsti’ lijevom rukom.

Ljevorukost i inteligencija

Mensa tvrdi da je čak 20% njihovih članova ljevoruko, a statistike općenito pokazuju da ima više ljevorukih osoba sa najvišim IQ rezultatima od dešnjaka. To je dokazalo istraživanje dr. Alan Searlemana sa sveučilišta St. Lawrence u New Yorku koje je pokazalo kako su ljevoruke osobe u većini slučajeva intelektualno naprednije, ali i da imaju razvijenije jezične sposobnosti od dešnjaka. Vjerojatno je u tome razlog što su ljevaci dominantni u zanimanjima koja zahtijevaju kreativnost.

Neobične činjenice

Većina ljevaka kad crta likove oni su uvijek okrenuti u desnu stranu. Mucanje i disleksija češće se javljaju kod ljevorukih osoba. Ljevaci se lakše prilagođavaju gledanju pod vodom, a posebno se ističu u sportovima kao što su tenis, baseball i plivanje. Znanstvenici su otkrili da ljevaci ulaze u pubertet četiri do pet mjeseci kasnije od dešnjaka.
Četiri od pet originalnih dizajnera Macintosh kompjutera su bili ljevaci, kao i jedan od četvero Apollo astronauta. Međutim, istraživanja su pokazala kako ljevaci žive znatno kraće od dešnjaka, a možda je razlog tome upravo činjenica što žive u ‘desno-orijentiranom’ svijetu.

Uzroci ljevorukosti

Orijentacija ruke razvija se kod već nerođene djece, a to je najčešće ruka koju dijete drži blizu usta. Ipak, novija istraživanja pokazuju kako je u proces odlučivanja kojom će se rukom netko koristiti upletena i genetika. Sredinom 2007. godine otkriven je LRRTM1, prvi gen koji je povezan sa pojavom ljevorukosti, ali i psihičkih bolesti kao što je shizofrenija.
Postoji i Geschwindova teorija, nazvana po njenom autoru, neurologu Normanu Geschwindu, koji tvrdi da ukoliko je dijete prije rođenja izloženo većim razinama testosterona, bit će ljevoruko.

Svakodnevni problemi iz lijevog kuta

Kako je cijeli svijet, može se reći, desno orijentiran, ljevaci se u njemu često osjećaju nespretno i šeprtljavo. Primjerice, škare, noževi, otvarači za konzerve, bankomati… sve je stvoreno za dešnjake. Naravno, maštoviti proizvođači kućnih potrepština i tu su vidjeli svoju zaradu, te u zemljama Zapadne Europe već postoji velik broj specijaliziranih trgovina za ljevoruke osobe, a isto ih tako ima i u svijetu Interneta.
Takvi proizvodi uvelike olakšavaju svakodnevni život ljevacima, koji i sami na svojim forumima potvrđuju da se zahvaljujući njima osjećaju manje odbačeno, šeprtljavo i nespretno.
Pogledajte ovdje koji se sve proizvodi prodaju za ljevoruke.

Izvor: Dalje.com

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …