Kako preživjeti ispite?

6. i 7. mjesec su najstresnije vrijeme za svakog studenta. Rijetko tko ispitno vrijeme doceka s osmijehom, jer smo svi uglavnom kampanjci koji cijele godine planiraju kako će i kada uciti, ali se knjige uglavnom prihvatimo tek tjedan ili dva prije službenog pocetka ispita. Tada smo svi nervozni, nenaspavani i iscrpljeni i svaki dan zažalimo što nismo na vrijeme poceli uciti. Za kajanje je sada kasno, ali kada bismo se pridržavali nekih pravila za vrijeme ispitnih rokova možda bi 15.7. mogli docekati s osmijehom na licu i zadovoljni postignutim.

 

1. Budite hrabri!

Ne izaći na ispit uvijek je najgora opcija. Čak i kada nismo 100% spremni ili kada naucimo samo pola od svega što imamo možda nam se baš taj put posreći i uspijemo položiti ispit. To osobito vrijedi za predrokove kada su pitanja obicno puno lakša, a kriteriji niži. Tko ne riskira, ne profitira!

2. Informirajte se!

Jako je bitno na vrijeme skupiti sve informacije o ispitu, nacinu na koji profesor ispituje, kakve kriterije ima, što morate znati, a bez cega se možete provući. Tako ćete znati na što se trebate fokusirati i uštedjeti i vrijeme i energiju!

3. Opskrbite se kavom!

Kava je najbolji prijatelj svakog studenta tijekom ispitnog vremena. Jedna šalica ujutru i jedna poslijepodne dokazano pridonosi održavanju koncentracije i radne energije.

4. Time menagment!

Strucnjaci kažu da je sat i pol vremena najviše koliko bi se trebalo uciti nakon cega obavezno treba napraviti manju pauzu. To svakako treba uvijek imati na umu jer ćemo praveći manje pauze puno više nauciti i zapamtiti nego da ucimo 4-5 sati u komadu. Ucenje do dugo u noć obavezno treba izbjegavati; radije se natjerajte da ustanete rano ujutru – tijelo i um su tada odmorni i zasigurno ćete u puno kraćem vremenu zapamtiti puno više.

5. Ne odricite se stvari koje volite!

Mnogi se tijekom ispitnog razdoblja odricu facebooka, izlazaka, kava s prijateljima. No, to je velika greška! Odricanjem od stvari koje vole i koje ih ispunjavaju samo stvaraju kontraefekat – biti će puno nervozniji i konstantno će se žaliti na postojeće stanje i htjeti biti na bilo kojem drugom mjestu osim za radnim stolom. Zabranjeno voće uvijek je najslađe tako da je najbolji savjet niceg se ne odricati već reducirati izlaske i korištenje interneta.

6. Sistem nagrađivanja!

Uvijek, ali baš uvijek nagradite se necim za uspješno položen ispit. Ne mora to biti ništa veliko, tek sitnica koja će nas podsjećati na uspješno izvršen zadatak. Na kraju ispitnog roka mogli bi se pocastiti i necim vecim npr. odlaskom na more ili kupnjom nekoliko komada odjeće – toga nikad nije previše.

7. Postavite realne ciljeve

Ako ste za ispite poceli uciti nekoliko dana prije naravno da nećete stići položiti sve. Stoga budite realni i ne ocekujte nemoguće nego zacrtajte ispite koje morate položiti, a ako igrom slucaja uspijete položiti još jedan ili dva vašoj sreći neće biti kraja.
Stoga, puno sreće svima i zapamtite: trud se uvijek isplati!

polged.ba

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …