Izvještaj s izvandredne konferencije Hrvatskog studentskog zbora

hsz

Iznimno loši uvjeti u studentskim domovima i veliki manjak smještajnih kapaciteta jedni su od glavnih problema studentskog standarda u RH, naglasila je predsjednica Hrvatskog studentskog zbora Petra Radetić na izvanrednoj konferenciji za novinstvo koja se održala 20. listopada 2013. u Zagrebu.

Nadalje, istaknula je kako i dalje vlada veliko nezadovoljstvo studenata po pitanju provođenja novoga Pravilnika o prehrani studenata, ali je naglasila kako će se sastanak s MZOS-om na kojem bi se prijedlozi studenata trebali usvojiti, održati u prvom tjednu mjeseca studenog. Osim generalnog nezadovoljstva studenata po pitanju novoga Pravilnika o prehrani, potrebno je ukazati na veliki nedostatak studentskih restorana u Splitu što splitske studente dovodi u još nepovoljniji položaj u primjeni novoga Pravilnika.

Predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Toni Ganjto, ukazao je na još jedan gorući problem vezan uz obvezno zdravstveno osiguranje redovitih studenata koji su navršili 26 godina. „Nelogičnost i nekoordiniranost Ministarstva zdravlja u pripremi i donošenju Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju s MZOS-om i studentskim predstavnicima, koji su u potpunosti izostavljeni, ostavila je po prvi puta u povijesti Hrvatske više od 8 tisuća građana bez prava na obvezno zdravstveno osiguranje, čije pravo ostvaruju čak i zatvorenici.“, izjavio je član HSZ-a Toni Ganjto.

„Hrvatski studentski zbor apelira i zahtjeva od Vlade Republike Hrvatske i nadležnih tijela da prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, čiji je prijedlog uputio MZOS, a po kojem će studenti od početka studiranja to pravo ostvarivati u trajanju 8 godina s naglaskom da se u taj period ne smiju računati godine mirovanja, upute u saborsku proceduru po hitnom postupku.“, objasnio je Toni Ganjto i uputio pitanje: „Možemo li ovo nazvati društvom znanja u kojem svi imaju iste mogućnosti?“

Naposljetku, Mate Damić, tajnik za međunarodnu suradnju najavio je održavanje 65. Generalne skupštine Europske studentske unije koja će se održati od 26. studenog do 02. prosinca u Zagrebu. Objasnio je kako je ESU krovno predstavničko tijelo 11 milijuna europskih studenata te kako je ovo još jedan u nizu dokaza vrijednosti hrvatskih studenata u međunarodnim okvirima iako u vlastitoj zemlji još uvijek nisu dovoljno prepoznati.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …