Izborna godina: Besplatno školovanje?

clockSenatska radna skupina za državnu maturu uocila je da su mnogi fakulteti ove godine za upis tražili tek položenu razinu B (nižu razinu) kako iz obaveznih predmeta tako i iz predmeta koji su od kljucnog znacaja za daljnji studij.

Ako je predznanje iz nekog predmeta uistinu neophodno za uspješno savladavanje određenog studijskog programa, kao što je to primjerice matematika za tehnicke studije ili strani jezik za studij jezika, bilo bi razumno i ozbiljno zahtijevati da taj predmet bude položen na razini A, rekao je Bjeliš. Rektor je podsjetio da Sveucilište nije bilo sklono uvođenju državne mature kao kriterija za upis umjesto prijemnih ispita i naglasio da osobito ne želi da se niskim zahtjevima stvara dojam drugorazrednosti. Ipak, odbacio je nagađanja da je ovakav stav uvod u povratak na prijemne ispite.

Radna je skupina također preporucila da se uvede postotni prag riješenosti testa pojedinih predmeta te da se uravnoteži bodovanje jer je uocila da se neki teški predmeti jednako boduju kao neki lakši i relativno nevažni za određeni studij.

Teret besplatnih studija ponijet će nova Vlada

Senat Sveucilišta u Zagrebu dao je zeleno svjetlo rektoru da potpiše ugovore s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa o financiranju participacija studenata za prvu godinu preddiplomskih, integriranih i diplomskih studija te za cetvrtu, petu i šestu godinu integriranih studija u akademskoj godini 2011/2012.

Odlukom Vlade sredstva za ove potrebe izdvojit će se iz proracuna. Tako će svi studenti prve godine preddiplomskih studija te svi studenti diplomskih i integriranih studija koji prvi put upisuju godinu biti oslobođeni plaćanja studijskih troškova. Studenti druge, treće i eventualno cetvrte godine preddiplomskih studija školarine će plaćati u skladu s razrađenim linearnim modelom participacija koji se od 2007. provodi na sveucilištu, objasnio je rektor Bjeliš.

Prorektorica za poslovanje Vesna Vašicek rekla je da će Sveucilište na temelju ugovora iz proracuna dobiti između 80 i 90 milijuna kuna, cime može pokriti tek 50 posto svojih materijalnih troškova. Poseban problem je dinamika kojom će se proracunska sredstva dobivati. Naime, do kraja 2011. stići će tek akontacija od deset posto. Ostatak, odnosno 90 posto novca bit će isplaćen u roku od 60 dana od okoncanja upisa, odnosno tek u narednoj godini iz proracuna za 2012. Vašicek je istaknula da je prošle godine ta akontacija iznosila 20 posto.


izvor: tportal.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …