Ispovijest jednog švercera

ispovijestNa današnji dan obilježavamo mjesec dana švercanja po tramvajima u novoj akademskoj godini! Odlukom grada Zagreba, studenti iz ,,nezagrebackog” podrucja zakinuti za besplatno pravo korištenja usluga ZETovih tramvaja i busova. U skladu s navedenom obljetnicom porazgovarali smo s iskusnim zagrebackim švercerima. Jedan od njih je i naš današnji sugovornik.

U razgovoru s M.D. (24) koji se već petu godinu uspješno šverca po tramvajima, saznali smo sljedeće:

– Teško je, da. U nekim trenucima slabosti dođe mi da kupim tramvajsku kartu, ali ubrzo se priberem. Treba biti hladan. To se stjece iskustvom.”

– Kada ste se poceli baviti ovim hobijem?

– Pa, kao dijete sam cesto bio traumatiziran kontrolom. Bojao sam se. To je ostavilo traga i tada sam se zakleo da ću morati glavom kroz zid. Evo sada kao student uspješno se švercam već petu godinu zaredom, a da nisam ni jednom uhvaćen, odnosno nisam platio niti jednu kaznu.

– Koja je tajna vašeg  ,,uspjeha”?

– Pa morate imate svoje tehnike i metode, znate. Treba biti spreman na iznenadne situacije. Od prošle godine cesto kontrolore vidimo u civilu pa je teško na vrijeme izaći iz tramvaja a da vas ne uhvate. Morate imati dobru poziciju u tramvaju i znati kada su ,,špice” po kojima kontrola udara na studentski džep. Rijetko zadesite kontrolu i prekrcanom tramvaju. Više vole kad je onako srednje popunjen da se mogu šetati kroz njega.

– Možeš li pomoći nama s par savjeta?

– Naravno. Prvo treba znati da u 90% slucajeva kontrolu ne cini samo jedna osoba, već dvije-tri raspoređene na prva, srednja i zadnja vrata tramvaja. Često kada dolazite na tramvajsko stajalište možete primijetiti da se drže skupa i onda se razbacaju svatko na svoja vrata. To je prvi sumnjivi znak da se radi o kontroloru u civilu. U takvim situacijama bitno je da se nalazite uz prozor ili najbolje uz sama vrata. Kontrolori u civilu najcešće svoje spravice stavljaju u zadnji džep prije nego što uđu.  To je također važno napomenuti. Taj trenutak morate uhvatiti svojim okom.

– Što ako ipak nismo uspjeli izletjeti iz tramvaja i kontrola nas zadesi?

– Pa, postoji par nacina. Znate, ja uvijek nosim uz sebe jednu tramvajsku kartu u slucaju da idem na neki važan ispit ili slicno. U takvim situacijama ne vrijedi riskirati. Igrom slucaja imam i bh osobnu. To mi je velika prednost. Naime, uvijek kada me pitaju za pokaz ili kartu ja odmah vadim osobnu. Mislim da nama ne mogu pisati kazne pa mi najcešće održi monolog od 5 minuta i osramoti me pred cijelim tramvajem, ali hej – kazna nije plaćena!

– Što je s nama koji nismo iz Bosne i Hercegovine?

– Svidio mi se trik jednoga decka ovog ljeta. Kontrolorka ga je upitala ima li kartu. On je samo hladnokrvno buljio kroz prozor. Stajala je i cekala neke 2-3 minute pored njega, ali on jednostavno nije reagirao. Maestralno je odradio svoju ulogu! Volio bih ga osobno upoznati. Također, vrijedi napomenuti kako kontrolorka nema pravo pitati vas za osobnu iskaznicu, koliko ja znam. Ona to može samo uz prisustvo policije. Ukoliko pak niste takav igrac, možete se izmigoljiti. U slucaju da kontrolorka napravi kiks i u potpunosti se okrene leđima prema vama dok razgovara s drugom osobom, to je pravi trenutak da odete u tzv. ,,zonu spasa” – podrucje koje je ve kontrola jednom provjerila.

– Zanimljivi prijedlozi, nadamo se da će nam koristiti vaši savjeti u daljnjim studentskim danima.

– Ja se također iskreno nadam tome. Neka vrate godišnje pokaze od 30 kuna i sve će biti OK. Ali ove godine to neće moći. Najranije od iduće. Do tada – pozdrav kontroli!

www.esava.info 🙂

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …