Hrvatski studenti bore se za milijun dolara

Imagine Cup

Počinje ovogodišnje finale Imagine Cupa, studentskog natjecanja u organizaciji Microsofta koje se ove godine smjestilo u Sankt Peterburgu. Hrvatske boje brani splitsko-zagrebačka skupina okupljena oko projekta AuThink.

Ivan Pavičić, Luka Vidačak, Marko Marinović i Ivan Božić, pod mentorskom palicom iskusnog Marka Matijevića, studenti su koji su osmislili i u projekt sproveli AuThink – aplikaciju namijenjenu osobama koje rade s autističnom djecom, od roditelja do stručnog osoblja.

S istim su projektom, osim na hrvatskom finalu Imagine Cupa, pobijedili i na Software Startup Akademiji. Usprkos dosadašnjem uspjehu, dečki smatraju kako je i sam odlazak na finale veliki uspjeh. Svoja razmišljanja podijelit će sa čitateljicama i čitateljima tportala.

‘Drago mi je da je i ove godine šaljemo rješenje koje, osim što se diči tehnološkom inovativnošću, sadrži i humanitarnu komponentu, koju je prepoznao i Centar za autizam u Splitu gdje se aplikacija već neko vrijeme koristi. Da je riječ o vrhunskom rješenju, govori i pobjeda istog tima na Software Startup Akademiji.

Bez obzira na ishod u finalu, sam je odlazak velika stvar i referenca koja će pomoći u daljnjem poslovnom razvoju tima’, kazao je Draško Ivanišević, voditelj odjela razvojnih platformi i poslovnih rješenja Microsoft Hrvatska.

Osim glavne nagrade i niza nagrada koje dodjeljuje Microsoft, glavni organizator natjecanja, ove će se godine dodijeliti još šest sponzorskih nagrada koje variraju od 50 tisuća eura (oko 350 tisuća kuna) do tri tisuće dolara (oko 18 tisuća kuna), a koje ciljaju specifične projekte – nove načine učenja, korištenje Kinecta, online komunikacije i slično.

‘Pokušat ćemo ostvariti što bolji plasman, jer je riječ o jednom velikom natjecanju koje sve koji se na njemu nađu motivira da daju sve od sebe. No više od samog plasmana veseli nas činjenica kako se naša aplikacija već koristi u Centru za autizam u Splitu, uskoro i u Zagrebu, a od danas je javno dostupna svima na Windows App Storeu. Za sada samo takozvana lite verzija, namijenjena roditeljima s ograničenim mogućnostima namještanja’, dodao je Ivan Pavičić, voditelj projekta AuThink i student splitskog FESB-a.

Ovogodišnji finale u ruskom Sankt Peterburgu okuplja 86 timova iz cijelog svijeta koji se bore za glavnu nagradu od milijun dolara (oko šest milijuna kuna) i niz manjih nagrada. Svi timovi su dolazak izborili natječući se u državnim finalima, a da je projekt u svojem jedanaestom izdanju uhvatio maha, govori i činjenica da je ove godine sudjelovalo čak 70 posto više studenata nego prethodne.

Do sada najbolji uspjeh koji je neka hrvatska ekipa ostvarila je onaj ekipe Apptenders koja je prošle godine osvojila Imagine Cup Grant – nagradu od 75 tisuća dolara (oko 450 tisuća kuna) te pomoć u softveru i poslovnoj podršci BizSparka i hrvatskog MIC-a, za projekt PeThe koji pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize pomoću Kinecta.

Nakon osvojene nagrade projekt je ostvario zavidne poslovne rezultate i, osim primjene u hrvatskim bolnicama, koristi se i u austrijskim, njemačkim te u bolnicama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

izvor: tportal

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …