Hrvatske tragedije: Svakodnevni problemi na nešto drugačiji način

10628548_637687099671623_6743452790119228392_n

Mnoge regionalne Facebook stranice svakodnevno nasmijavaju na tisuće mladih. Jedna od vodećih takvih u Hrvatskoj jesu Hrvatske tragedije. Facebook stranica koja svakodnevno na simpatičan način opisuje svakodnevne probleme i situacije u našoj državi. Posao nije jednostavan. Nove i originalne slike trebaju zaintrigirati svakim danom sve zahtjevniju publiku. Odlučili smo saznati tko se krije iza projekta Hrvatske tragedije te koji je njegov cilj.

Ideja i sami počeci

,,Na ideju smo došli nakon što smo se u društvu smijali na slične poznate stranice. Ideja je bila kako bi takvi satirični problemi zvučali u hrvatskoj verziji, s našim kulturnim i društvenim specifičnostima. Brzo smo shvatili da je naše društveno okruženje praktički beskonačan izvor tih „svakodnevnih patnji“”, navodi trojac koji čine Nandi, Davori i Ivan. Njihove ideje uobličuje dizajner koji im pomaže. Davorin je pedagog i povjesničar na doktoratu iz filozofije, Nandi je fizioterapeut dok je Ivan psiholog. Vidimo da je društvo dosta šaroliko te svatko na svoj način pridonosi originalnosti ove stranice.

Na Facebooku je počelo, a mediji su proširili

,,Boom lajkova je dobrim dijelom nastao zahvaljujući medijima. Kada smo objavili prvih nekoliko tragedija na blogu, u nekoliko dana su brojni portali prenijeli vijest o našoj stranici. To se događalo negdje u veljači i ožujku. Nakon toga je broj lajkova na Facebooku počeo brzo rasti. Da smo „završili“ u vijestima smo otkrili nakon što smo pretraživali internet u potrazi za stranicama koje su eventualno „posudile“ naše uratke. Naime, dan-dva nakon što smo otvorili blog pronašli smo FB stranicu s našim uradcima i s našim imenom. Ovom prilikom se autorima te stranice zahvaljujemo na susretljivosti što su uklonili svoju inačicu Hrvatskih tragedija.”

10354249_613692242071109_6757385839511623621_n

Inspiracija – svakodnevni život

,,Inspiracija dolazi iz svakodnevnog života. Veliku većinu tragedija nismo smišljali nego smo jednostavno zapisali ono što svatko od nas može čuti u svojoj okolini. Sve su to mali životni problemi koji zapravo to ne bi trebali biti. Svi imamo neke sitnice koje nam u nekim situacijama predstavljaju izvor frustracije, ali ako s odmakom pogledamo o čemu se radi, lako možemo shvatiti da oko većine takvih „kamenčića u cipelama“ ne vrijedi razbijati glavu.

Mnoge slike, koliko su smiješne, toliko su i istinite: Cilj je ukazati na probleme, ali i zabaviti: Osim što pokušavamo pomalo osvijetliti sitnice koje nam ne bi trebale zagorčavati život, također pokušavamo ukazati na probleme većih razmjera koji nas sve dotiču. Društvo u kojemu živimo je takvo kakvo jest, svi smo toga svjesni, a pojava sve većeg broja satiričnih stranica na internetu samo govori u prilog tome.”

Ideja je zasigurno na mjestu i poprima sve veće razmjere. Ekipi iz Hrvatskih tragedija želimo mnogo sreće i originalnosti u daljnjem radu!

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …