Hrvati ukrali Kanađanima radna mjesta: Tvrtke će odgovarati jer su radile protuzakonito

working_in_canada

Kanadski radnici frustrirani su potezom tvrtke Pacer-Promec koja je podijelila otkaze za 65 domaćih radnika na naftnim poljima sjeverno od Fort McMurraya i zamijenila ih radnicima iz Hrvatske, prenosi Sudbury Star.

Ova je vijest stigla i do federalnih ministara koji su bili prisiljeni reagirati. Iako u Kanadi postoji program za privremeno zapošljavanje stranih radnika, on ne vrijedi za sve poslove, posebno ako postoje kanadski državljani koji bi obavljali taj posao, rekao je ministar rada Alberte Thomas Lukaszuk i dodao kako taj program ne smije poticati zapošljavanje jeftinije radne snage.

Tvrtka Pacer-Promec je jasno prekršila taj zakon. Jednog su jutra pozvali sve radnike u zajedničku prostoriju i dodijelili im otkaz. U isto vrijeme je nekoliko desetaka Hrvata bilo educirano o tim istim poslovima za koje su kanadski radnici dobili otkaze.

Zanimljivo je i to da su Kanađani za svoj rad bili plaćeni 36 dolara po satu, dok su Hrvati isti posao trebali obavljati za 18 dolara po satu.

Tvrtka Pacer-Promec priznala je grešku te vratila otpuštene radnike na posao, a hrvatske radnike preusmjerila na druge projekte. Ministarstvo je također najavilo da tko god bude koristio stranu radnu snagu suprotno pravilima, neće imati mogućnost zapošljavanja radne snage u budućnosti.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …