HRFUTSAL.com – primjer uspješnog poduzetničkog pothvata dvojice studenata

malonogometni-klubovi-hrfutsal

Tvrtka Futsal oprema j.d.o.o., vlasnik je brenda HRFUTSAL.com, a osnovali su je Tomislav Ciković i Marijan Palić u ožujku ove godine. Obojica su studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Tomislav je izvanredni dok je Marijan redovni student. Već danas, u listopadu HRFUTSAL.com vodeći je hrvatski futsal brend i stranica koju posjećuju svi oni koji prate futsal, piše ekonomskiportal.com.

Kako je cijela priča krenula?

Priča oko HRFUTSAL.com-a krenula je u travnju prošle godine, kada je Marijan Palić preuzeo marketing futsal kluba Osijek 031, dok je Tomislav Ciković vodio malonogometni klub Essekerkoji se natječe u ligi ispod.

Marijan se povezao sa glavnim zastupnikom Kelmea za tržište Balkanapreko kolege iz Splita s kojim je surađivao oko marketinga u futsalu. Glavni zastupnik, Milan Smolnikar, bio je jako korektan i vrlo brzo dogovorili su uvjete suradnje.

Kako do financiranja?

Do financijskih sredstava bilo je teško doći budući da se radilo o dva studenta, a i situacija u gospodarstvu bila je jako loša tako da posudba od prijatelja i rodbine nije bila moguća.

‘Otišli smo u Centar za poduzetništvo u Osijeku u kojemu su nam pomogli oko svega i na tome smo im jako zahvalni. Posebice bih se zahvalio Nini Marković koja nam je jako puno pomogla sa savjetima i koja nas je uputila na HZZO i njihov program financiranja samozapošljavanja. Prijavili smo se na taj program, napisali smo poslovni plan koji je na kraju bio i odobren te smo dobili potrebna financijska sredstva kako bi pokrenuli ovaj projekt.’

Na početku, plan je bio otvoriti web trgovinu budući da sa početnim kapitalom nismo mogli financirati otvaranje obične trgovine. Negdje oko 80% sredstava dobivenih za pokretanje pothvata potrošili su na robu za prodaju, posebice veliki trošak bila je carina koja je u ožujku postojala. Ostatak sredstava potrošen je na osnivanje tvrtke (j.d.o.o.) i uređenje skladišnog prostora koji je web trgovina morala imati.

hrfutsal-com

Razvoj web trgovine HRFUTSAL.com

Kombinacija web trgovine i magazinapokazala se kao pun pogodak jer je posjeta stranice sa 30.000 otvaranja u kolovozuporasla na 100.000 otvaranja u rujnu dok sredinom listopada bilježi već 80.000 otvaranja. Na stranici su dodane i statistike najjačih futsal liga na svijetu, baš kao 1.HMNL, a najavljuju da će uskoro pokriti i ostale futsal lige.

‘Već sada smo vodeći futsal portal i web shop, a cilj nam je nastaviti u istom ritmu i dalje. Jako mi je drago što nam se igrači iz svih klubova rado javljaju i odrađuju razgovore, a posebice reprezentativci. Ne pišemo, niti ćemo pisati protiv ikoga, cilj nam je razvoj našeg futsala. Moram priznati da smo se nekoliko puta ‘zaletili’ i prenjeli neke vijesti s drugih portala koje nismo trebali pa je ispao ‘kaos’, ali sada smo čvrsto odlučili kako nećemo prenositi vijesti, već ćemo sami kontaktirati igrače i klubove’.

Generalni zastupnici

Od 1.7.2013. tvrtka Futsal oprema j.d.o.o. postala je i generalni zastupnik brenda Kelme za područje Republike Hrvatske te je jedina ovlaštena za prodavanje te Španjolske marke. To je veliki uspjeh koji im pri otvaranju same trgovine nije bio baš u prvom planu:

‘Treba biti iskren i reći kako smo na početku planirali maloprodajni lanac trgovina specijaliziranih za futsal, budući da je to najpopularniji sport u Hrvatskoj. Svi se bave futsalom, od rekreativaca, veterana pa do poluprofesionalaca i profesionalaca u 1.HMNL. Tržište je veliko i tu smo tražili priliku, a onda nam se otvorila i prilika da budemo generalni zastupnik Kelmea za Republiku Hrvatsku pa smo automatski ‘izbacili’ konkurentske brendove iz prodaje i krenuli samo sa Kelmeom.’

Sponzorski ugovori

Do srpnja, HRFUTSAL.com dogvorio je dva sponzorska ugovora sa jakim prvoligaškim klubovima kao što su Vrgorac GTP i Osijek V.B.K. koji je promijenio naziv u Osijek Kelme. U rujnu im se priključio još jedan ambiciozan klub, Alumnus te sada HRFUTSAL.com i Kelme imaju tri kluba koji će im služiti za promociju vrhunske futsal opreme.

‘Moram naglasiti veliku podršku koju nam je dao gospodin Milan Smolnikar koji je generalni distributer Kelmea za Balkan. Bez njegove pomoći ovo ne bi išlo tako kako sada ide, on je najzaslužniji što danas Kelme nose naša tri velika kluba, Osijek, Vrgorac i Alumnus. Doduše, imali smo nekih poteškoća oko opreme vezane uz Vrgorac, ali sve je riješeno i mislim da će i oni vidjeti koliko je Kelme kvalitetna marka.’

Dečki ističu kako je Kelme u pregovorima sa još jednim velikim brendom kako bi se futsal još više poboljšao. O tome će biti govora vrlo skoro.

Rad od 0-24 sata na dan

Sve navedeno rade Tomislav i Marijan te je potrebno jako puno vremena kako bi se sve kvalitetno odradilo:

‘Radimo od 0-24 svaki dan, pa čak i vikendom. Iako je nekim ljudima to neshvatljivo i nekad su ljuti zbog toga što ne možemo na kavu ili nešto slično. Sve je na nama dvojici i moramo odraditi sve na vrijeme, jer ako mi ne stignemo to nema tko odraditi umjesto nas. Pozitivna stvar je u tome što obojica jako volimo futsal i ovo sve nam ne pada teško, jer da je drugačija situacija, vjerojatno bi već odavno odustali.’

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …