Hej, Zagreb nije domaćin Univerzijade!

eruopeanuniversitygameszagrebrijeka

Priznajemo odmah u početku – naslov je malo senzacionalistički iako je istinit. Naime, proteklih tjedana i mjeseci se konstantno govori kako je Zagreb domaćin Univerzijade 2016. godine, što nije točno!

Naprosto je nevjerojatno kako se jedna ovako velika pogreška konstantno provlači kroz medije. Napravi smo je mi, ali je i dalje prave ostali mediji, državni dužnosnici i svi ostali povezani s organizacijom 3. Europskih sveučilišnih igara (European Universities Games).

Ono što mnogi poistovjećuju s ljetnom Univerzijadom iz 1987. godine koja se također održala u Zagrebu, nema nikakve veze s nadolazećim Europskim sveučilišnim igrama 2016. godine koje će se održati u Zagrebu i Rijeci.

Univerzijada se posljednjih godina premjestila na neka bogatija i luksuznija tržišta te uvelike sliči organizaciji Olimpijskih igara, naročito kada je riječ o veličanstvenim i spektakularnim građevinama.

Tako je primjerice Univerzijada 2011. godine održana u kineskom Shenzhenu (trošak oko 3 milijarde dolara). Protekle godine je Univerzijada 2013. održana u ruskom Kazanu čija je organizacija koštala vrtoglavih 4.5 milijardi dolara. Naredne nas Svjetske sveučilišne igre očekuju u južnokorejskom Gwangiuu 2015., na Tajvanu 2017. te u Braziliji 2019. godine koja će na infrastrukturi uštedjeti s obzirom na nadolazeće Svjetsko nogometno prvenstvo .

Iz navedenog se može zaključiti kako je i sama Univerzijada postala skup sport za nešto manje razvijene zemlje te kako ona sve više teži luksuznim izdanjima istočnih azijskih giganta. Osim što Zagreb novcem ne može konkurirati navedenim gradovima, iz datuma se logično može zaključiti kako se ljetne i zimske Univerzijade održavaju u neparnim godina (baš kao i 1987. u Zagrebu).

Što se tiče Europskih sveučilišnih igara, one su se prvi put održale u španjolskoj Cordobi 2012. godine, dok je ovogodišnji domaćin nizozemski Rotterdam koji će ugostiti najbolje europske studente sportaše.

eusa_games_ctdwn-poster

Eruopske sveučilišne igre injekcija za infrastrukture koja se dugo čekala

Zagreb će u svrhu organizacije narednih Europskih studentskih igara potrošiti oko 200 milijuna eura što će dijelom biti pokriveno iz Europskih fondova, a dijelom iz državnih sredstava. Gotovo pola milijarde kuna bit će uloženo u zagrebački Dom sportova koji će dobiti popratne objekte u vidu dvorana, garaže te obnove trga. Maksimirski stadion već nekoliko godina očekuje investiciju u novi krov koja će koštati gotovo 250 milijuna kuna.

Velike promjene doživjet će i Kineziološki fakultet kraj kojeg bi se trebali graditi nova dvorana, Institut za kineziologiju, sportska igrališta s parkovima, a predviđena investicija za taj projekt, koja bi se također većinom osigurala iz EU fondova, iznosi 150 milijuna kuna. Gotovo stopostotna sredstva iz EU (200 milijuna kuna) osigurana su i za potpunu rekonstrukciju dva zagrebačka studentska doma – Cvjetno i Stjepan Radić.

Ovo je svakako projekt koji će mnogo pomoć za razvoj sporta, ali i unaprjeđenje studentskog života u budućnosti što je važno za cijelu Republiku Hrvatsku!

Do Europskih sveučilišnih igara ostalo tek nešto više od dvije godine, a do početka obnove studentskih domova manje od 6 mjeseci te se očekuju prvi konkretni prijedlozi za obnovu. Želja je obnoviti stare paviljone, a zadržati postojeće kapacitete.

Inače, Europske sveučilišne igre su jedan od najvećih europskih sportskih studentskih događaja gdje se više tisuća natjecatelja bori u 10 sportskih disciplina: badminton, košarka, nogomet, futsal, rukomet, veslanje, ragbi, stolni tenis, tenis i odbojka.

Ovogodišnje drugo izdanje na rasporedu je od 24. srpnja do 8. kolovoza 2014. u nizozemskom Rotterdamu.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …