Grčka briše 180 tisuća “vječitih studenata”

vjeciti_student

Novi grčki ministar obrazovanja odlučio je stati na kraj problemu “vječitih studenata” – desetaka tisuća ljudi koji studiraju samo na papiru.

Andreas Loverdos naredio je da se svi koji su upisani na fakultet više od 11 godina, a nikakvu diplomu nisu stekli, izbrišu iz registra studenata u rujnu, prenosi Bljesak. Po pisanju lista Ekatimerini, naglasio je da nikakva produljenja iz sitnih političkih razloga ne dolaze u obzir.

Po njegovoj procjeni, mjera bi mogla zahvatiti 180 tisuća ljudi, od kojih neki ‘studiraju’ još od 1950-ih godina. Podaci OECD-a kazuju da u Grčkoj manje od 20 posto upisanih završi fakultet.

Loverdos kaže da ovo nikoga ne bi trebalo iznenaditi jer je još 2007. usvojen zakon kojim je postavljen rok od deset godina za završetak prvog studija, ali se rijetko provodio.

Iako priznaje da vječni studenti državu ne stoje mnogo, smatra da će čišćenje registra pomoći da se stvarno procijene potrebe grčkih fakulteta. Visoko obrazovanje u Grčkoj jako je pogođeno ekonomskom krizom koja je potaknula egzodus studenata i visoko obrazovanih u inozemstvo. Uz to, grčka su sveučilišta visoko politizirana i često zahvaćena prosvjedima protiv vladinih mjera štednje.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …