Francuzi i Njemci troše 3 milijarde eura na instrukcije za svoju djecu

Rastući trend plaćanja dodatnog obrazovanja za svoju djecu zahvatio je gotovo citavu Europu. Roditelji u Francuskoj i Njemackoj troše preko 3 milijarde eura godišnje za dopunsku nastavu svoje djece, kaže se u novom izvještaju EU, prenosi Hina. I u drugim europskim državama isti je trend. Možda se radi o manjim iznosima, ali roditelji troše sve više novaca kako bi im djeca dobila nešto više od državnog obrazovanja.

 

U izvještaju se govori o velikim iznosima na dodatno obrazovanje, ali se i naglašava kako je ocit trend produbljivanja nejednakosti u Europi: djeca bogatijih roditelja primaju više dodatnog obrazovanja i tako se stvara razdor koji može imati dugotrajne socijalne implikacije.

Procjenjuje se da u Njemackoj roditelji troše od 900 milijuna do 1,5 milijarda eura na godinu, većinom za djecu u sekundarnom obrazovanju. U Francuskoj i Belgiji satnica je viša od 30 eura.

I roditelji iz južne Europe, s Cipra, iz Grcke, Španjolske i Portugala dosta plaćaju dodatne sate za svoju djecu.

Instrukcije su u porastu cak i u Skandinaviji iako se državno obrazovanje ondje cesto smatra najkvalitetnijim.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …