FOTO: Više od 400 studenata zagrebačkog sveučilišta u Vukovaru!

naslovna

Studenti zagrebačkog sveučilišta u nedjelju su imali priliku posjetiti Vukovar povodom obilježavanja pada Grada heroja, 18.11.2013. U organizaciji Udruge vukovarsko-srijemskih studenata te uz pomoć koordinacije zavičajnih udruga, ovaj projekt je imao za cilj upoznavanje studenata s Vukovarom, neizostavnim mjestom u novijoj povijesti naše države. Svrha je omogućiti studentima iz svih krajeva Hrvatske posjet Vukovaru kojim bi odali počast svima koji su živote izgubili u Domovinskom ratu, a posebno onima koji su tada bili studenti naših godina i omogućili nama da budemo hrvatski studenti, ali nas i trajno obvezali na sjećanje i zahvalnost koje mnogi zbog neznanja ne osjećaju.

Za početak treba naglasiti kako se radi o jednom od najkompleksnijih i najvećih studentskih događaja, barem u organizacijskom smislu. Udruga vukovarsko-srijemskih studenata na čelu s Josipom Papkom i njegovim predsjedništvom te uz pomoć bivše predsjednice Željane Radić, odradila je fantastičnu pripremu događaja koji je prošao na najvišem nivou. Treba i zahvaliti svim voditeljima osam busova i koordinaciji zavičajnih udruga koji su maksimalno pripomogli u ovom velikom događaju.

Okupljanje je bilo u nedjelju ujutro, točnije u 03:00 kada se nešto više od 400 studenata okupilo u dvorištu S.D. Stjepan Radić odakle su krenuli prema Vukovaru. Dolazak je bio predviđen u ranim jutarnjim satima kada se za početak obišla Trpinjska cesta gdje se nalazi spomen obilježje generalu Blagi Zadri.

zadro

Pola sata poslije su se studenti iz svih hrvatskih krajeva uputili u vukovarsku opću bolnicu gdje su pogledali kratki film o navedenoj bolnici i njezinom radu za vrijeme rata. Obišli su se i podrumi gdje su na realističan način rekonstruirani uvjeti iz ranih devedesetih godina. Jezivi prizori nakon kojih nitko nije mogao ostati ravnodušan.

natpis

kreveti

Nakon bolnice su se studenti uputili ka Pastoralnom centru župe sv. Filipa i Jakova gdje su imali priliku pogledati kratki dokumentarac o ratnim godinama u Vukovaru. Odatle se krenulo prema Ovčari gdje se posjetio spomen-dom za sve žrtve.  U navedenom spomen-domu su prikazane sve žrtve te neki njihovi predmeti koji su pronađeni ili naknadno doneseni od rodbine. U spiralnom krugu u sredini su se bez stajanja izmjenjivala imena svih žrtava.

spirala

sviskupa

svidruga

U 13:00 su se autobusi uputili prema Memorijalnom groblju žrtava rata u Vukovaru.

krizevi

spomenik

U 14:00 smo se uputili prema Memorijalnom centru Domovinskog rata, odnosno prema Vojarni 204. brigade HV Vukovar. Boravak je trajao gotovo dva sata nakon što su sve grupe uz tumačenje vojnika obišli cijelu Vojarnu i imali priliku čuti iz prve ruke što se događalo na vukovarskom bojištu.

tenkk

dvije

Ručkom u 16:00 je obilježen kraj bogatog cjelodnevnog programa koji su za nas organizirali predstavnici Udruge vukovarsko-srijemskih studenata. Gost iznenađenja je bila Željka Jurić, za vrijeme domovinskog rata mala djevojčica čija je slika obišla cijeli svijet, a danas žena hrvatskog branitelja i spisateljica. Imali smo priliku čuti njezine emotivne i dirljive citate vezane za domovinski rat u Vukovaru i njezina iskustva.

U 19:00 su studenti sudjelovali u paljenju svijeća i molitvi u Općoj bolnici Vukovar nakon čega su se uputili svojim domovima u Zagrebu gdje su došli oko ponoći.

Cijena cjelodnevnog programa je iznosila 40 kuna, a uključivala je prijevoz, dva lunch paketa te ručak i obilazak grada. To je zaista bila jedinstvena prilika i doživljaj.

mjesovita

Za kraj vrijedi još istaknuti trenutno stanje u Vukovaru. Iako je bila nedjelja, prevelika je pustoš na ulicama. U obližnjim lokalima na kavama sjedi mnoštvo branitelja koji i dalje nose posljedice domovinskog rata. Tužan prizor, pogotovo poznavajući kroz kakvu političku kalvariju prolazi Grad u vezi postavljanja ćiriličnih ploča. Tužno je što je i nakon dvadesetak godina Vukovar i dalje nedovršena priča. Kao što je jedan brigadir u Vojarni rekao da dok god ima političkih sukoba i raskola, nema investicija i jasnog prosperiteta za grad na Dunavu. Možda je i odgovornost na nama, budućim pravnicima, ekonomistima, sportašima, doktorima, inženjerima – pogotovo onima iz Vukovara, ali i nama ostalima da učinimo nešto pod tim pitanjem i otvorimo jedan novi list za svjetliju budućnost Grada heroja. Sigurno je to zaslužio!

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …