FOTO: Četiri hrvatske znanstvenice postale nove stipendistice programa „Za žene u znanosti“

Iva Srut Rakic, Ana Sepac, Brigitte Streller, Anita Horvatic, Dajana Milovac_web

Na netom održanoj svečanoj dodjeli stipendija u sklopu pojekta ,,Za žene u znanosti” u Muzeju Mimara predstavljene su mlade znanstvenice Anita Horvatić, Dajana Milovac, Ana Šepac i Iva Šrut Rakić kao dobitnice stipendija Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ za 2014. godinu.

Osmi po redu natječaj Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ dodijelio je mladim znanstvenicama jednokratnu stipendiju u  iznosu od 5.000 € u kunskoj protuvrijednosti.

Svecana dodjela_web

Ovim je suradnja Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L’Oreal-a ADRIA još jednom iskazala potporu mladim znanstvenicama do 35 godina koje su u završnom stupnju doktorske disertacije iz prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja.

Odabir dobitnica stipendije i ove godine je donijelo Izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom HAZU-a.

Biti žena ponekad zna biti teško, a biti žena znanstvenica još je teže. Mislim da je lijepo što postoje takve stipendije jer potiču žene da budu ustrajnije u onome što rade. Čini mi se da je ženama možda teže nego muškarcima ostati potpuno usredotočen na jedan cilj, a to je u znanosti iznimno važno jer je potrebno puno vremena i neuspjelih pokusa te pokušaja i pogrešaka da bi se došlo do krajnjeg rezultata. Svakako je važno da postoji osjećaj uspjeha, a ovakve nagrade to omogućavaju.“, izjavila je  Ana Šepac s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Znanost je samo po sebi veoma kompetitivno zanimanje i stipendistice su se složile da svaka motivacija i priznanje uspjeha puno znači. Nacionalna stipendija „Za žene u znanosti“ ima za cilj poticati izvrsnost i promovirati znanstveno-istraživački rad naglašavajući njegovu važnost za razvoj društva i sve uz potporu zajedničkog programa Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L’Oreala ADRIA te priznanje hrvatske akademske zajednice i pokazivanje kako znanost nije zanemarena.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …