FORMULA STUDENT- SILVERSTONE: I Sveučilište u Zagrebu ima predstavnike!

72567_559435177419268_701013320_n

Formula student najpoznatije  je inženjersko  natjecanje studenata tehničkih fakulteta u svijetu, a okuplja studente s istim ciljem: projektiranje i izrada trkaćeg bolida jednosjeda pod pretpostavkom da su angažirani od strane poduzeća  za proizvodnju prototip automobila.

Cijelo je natjecanje koncipirano tako da potiče inovativnost i razvijanje sposobnosti studenata da teoriju te marketinške i menadžerske sposobnosti vođenja tima primjenjuju u praksi. Jedan od najvažnijih dijelova projekta o kojima tim mora voditi brigu su financije jer cijeli projekt financiraju sponzori i donatori. Korijeni natjecanja su iz SAD-a osamdesetih godina, a u Europi započinju s Velikom Britanijom 1998. Samo natjecanje sastoji se od statičkog i dinamičkog dijela kojima se može pristupiti nakon prolaska strogog tehničkog pregleda. Statičkitestovi obuhvaćaju prezentaciju vozila, objašnjenje konstrukcije i cijene izradedijelovima dok dinamički dio čini slalom, bočno ubrzanje, akceleracija, utrka izdržljivosti tepotrošnjagoriva.

540784_556958247666961_97790116_n

Predstavnici Sveučilišta u Zagrebu – FSB Racing Team

FSB Racing Team-a osnovan je 2004. godine kao dio neprofitne udruge Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta (HSA-SF) na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. HSA-SF se bavi projektima tehničke prirode, a neki od projekata su i organizacija Studentskog relija te FSB Karting kupa.

FSB Racing Team čini 25 članova – većinom studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje- a do sada je tri puta uspješno sudjelovao na natjecanju Formula Student u Velikoj Britaniji te dvaput na BOSCH Elektromobil Race natjecanju. Na stazi Silverstone je 2006. godine s bolidom „Kuna“ osvojio 35. mjesto od 72 prijavljena tima, 2007. s bolidom „Ris“osvojio je 48. mjesto od 84 prijavljenih, a najbolji rezultat ostvaren je 2012. godine kada je tim s bolidom „Likos“ (grč. Lycos – vuk) osvojio 24. mjesto od ukupno 103 tima iz cijelog svijeta što je ujedno i najbolji rezutat u široj regiji. Projekt je podržao i rektor Sveučilišta, prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš.

SONY DSC  SONY DSC

Na javnoj tribini u prosincu  2012. godine predstavljen je bolid za 2013. godinu punog naziva FSB-RT04 „Arctos“(lat. medvjed). „Ove sezone cilj Racing Team-a je, osim izrade još konkurentnijeg bolida i odlaska na natjecanje, podizanje cijelog projekta na višu razinu Sveučilišta uključivanjem i ostalih fakulteta.. Kako bismo postigli još bolji rezultat, potrebna nam je financijska podrška jer vrhunski rezultati zahtijevaju vrhunske komponente čija kvaliteta se ogleda u njihovoj visokoj cijeni stoga će najveći izazov ove sezone biti pronalazak sponzora koji prepoznaju vrijednost ovog zahtjevnog projekta. Približavamo studentima realnu situaciju poslovanja nakon završetka studija te, uz puno dobre zabave, sprovodimo stečeno teoretsko znanje u djelo,“ izjavio je Domagoj Bolfan, voditelj tima.

Svi zainteresirani mogu pratiti tim preko web stranice fsb-racing.com, Facebook stranice FSB Racing Team i Twitter-a na FSBRacing.

Daria AREŽINA

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …