FKIT: Sajam ideja 2013. – Novim projektima do novih proizvoda i inovacija

fkit_title_banner

U srijedu 23. listopada 2013., u sklopu obilježavanja 94. obljetnice rada, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (FKIT) organizira Sajam ideja 2013.: Pokrenimo industriju i poduzetništvo – Novim projektima do novih proizvoda i inovacija, zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Udrugom inovatora Hrvatske (UIH) i Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo (DZIV).

Osnovna je namjera Sajma ideja 2013. intenzivirati međusobno neposredno druženje profesora i studenata s gospodarstvenicima iz područja djelokruga rada FKIT-a. Cilj je inicirati; pokretanje ciljanih znanstvenih istraživanja, rješavanje problema postojećih tehnoloških procesa, kako bi se unaprijedio i inovirao rad gospodarstva što bi ga učinilo znatno konkurentnijim na globalnom tržištu. Predstavljena istraživanja bi tako ojačala postojeće ili potaknula pokretanje u potpunosti novih suvremenih proizvodnih procesa.

Znanstvenici fakulteta predstavit će svoja istraživanja, s naglaskom na njihovu primjenu, čime će prikazati svoje područje rada i ukazati gospodarstvenicima na prisutnost postojećih znanja.

Studenti će u dogovoru s mentorima predstaviti svoje završne i diplomske radove ili će obraditi i predstaviti zanimljiva primjenska istraživanja. Za najbolje studentske radove predviđene su tri nagrade koje će dodijeliti Udruga inovatora Hrvatske. Također, nagrađenim studentima osiguran je nastup na 11. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2013.

Fakultet će predstaviti postojeću opremu i laboratorije da se stekne uvid u mogućnosti izvođenja analiza i pružanja podrške industriji.

Inovatori će predstaviti pojedina inovativna rješenja iz predloženih tematskih područja Sajma ideja 2013.

Od gospodarstvenika se očekuje da predstave inovativna i zanimljiva rješenja kojima su unaprijedili svoju proizvodnju te iznesu probleme s kojima se susreću u proizvodnji, a zahtijevaju rješavanje zbog zaštite okoliša, zbog zakonske regulative ili zbog snižavanja cijene proizvodnje. Iznošenje problematike proizvodnih procesa omogućuje okupljanje sudionika Sajma radi njihova rješavanja kroz pokretanje projekata financiranih iz EU fondova i/ili domaćih izvora, a na dobrobit proizvođača i znanstvenika Fakulteta.

HGK kao suorganizator predstavit će izvore financiranja iz EU fondova.

FZOEU kao suorganizator predstavit će vlastite izvore financiranja iz područja zaštite okoliša.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …