FER i ove godine otvara svoja vrata svim zainteresiranim

FER_ZARI_humanoidniroboti

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i ove godine održavaju se Dani otvorenih vrata, dani kada FER otvara svoja vrata i prezentira svoj rad učenicima, njihovim roditeljima i javnosti, a posebice maturantima pred odabirom svoga akademskog usmjerenja, kako bi se upoznali s Fakultetom i prilikama koje studij na njemu nudi. Ovogodišnji Dani otvorenih vrata održavaju se u petak 15. 11. od 15 do 18 sati i u subotu 16. 11. od 10 do 13 sati.

Uz prezentacije samih studijskih programa, posjetitelji će imati priliku vidjeti i isprobati humanoidne robote, te različite druge vrste robota i robotskih letjelica, automatsku autopraonicu, Skočko – samobalansirajući unicikl, kao i mnoge aplikacije za pametne telefone i tablete uključujući i aplikacije proširene stvarnosti (engl. augmented reality) koje primjerice omogućuju kupovinu naočala koristeći tablet. Također, posjetitelji će moći i sami isprobati kako je to svirati na optičkoj zračnoj gitari, koji je osjećaj kada se vozi električni auto i tricikl, kako svijet izgleda kada se gleda termovizijskom kamerom, ali i kako se računalo na analognim računalima prije same računalne revolucije, kao i mnoge druge izume i tehnologije koje će biti prezentirani te koji su značajnim dijelom rad i FER-ovih studenata.

FER_ZARI_humanoidniroboti2

Kroz posjete laboratorijima i praktične demonstracije, posjetitelji će upoznati kako se energija može bežično prenijeti koristeći Teslin transformator, kako postići da predmeti lebde, kako se ponaša Internet promet masivnih višekorisničkih igara s preuzimanjem uloga (na primjeru igre World of Warcraft), što su to zapravo antene i kako ih možemo mjeriti u neječnoj elektromagnetskoj komori, kako se napredni algoritmi mogu koristiti za unaprijeđenije sustava obnovljivih izvora energije, kakav je osjećaj boraviti u najtišem prostoru u Hrvatskoj te kakve se to podmornice danas razvijaju u lijepoj našoj.

Više o dosezima znanosti u FER-u bliskim područjima posjetitelji će doznati kroz predavanja vrsnih stručnjaka FER-a. Tako će matematičari FER-a pokazati ljepote fraktala, dok će fizičari govoriti o najnovijim dostignućima istraživanja iz fizike lasera, fizike plazme, gravitacije i kozmologije, hipernuklearne fizike, nanoznanosti, kvantnih računala, nuklearne energetike, ali i povijesti i filozofiji fizike i znanosti. Računarci će pak prezentirati kako se danas provodi zaštita divljih životinja te kako se vuka može ipak pratiti po bespućima Gorskog kotara.

FER_ZRK_izolacijska

Na sva pitanja posjetitelji će moći dobiti odgovore od uključenih volontera, studenata FER-a. Učenike se potiče da se dobro raspitaju o životu i studiju na FER-u, posebice na početku studija, neposredno od svojih najbližih kolega koji će vrlo rado podijeliti svoje još svježe dojmove. Da studij na FER-u nije samo učenje pokazat će mnoge aktivne studentske udruge koje djeluju na FER-u i promiču aktivnosti u raznim područjima – od mogućnosti pridruživanja vrlo uspješnim fakultetskim sportskim ekipama, prilikama koje se nude za zainteresirane mlade poduzetnike, raznih natjecanja, praksi i pripravništva, profesionalnog i znanstvenog usavršavanja pa sve do rada na zanimljivim temama poput energetske učinkovitosti već tijekom studija, a sve kroz zajedništvo i dobru zabavu.

Prof. dr. sc. Davor Petrinović, prodekan za nastavu FER-a, pojasnio je važnost ovakvih događaja: „Izrazito je bitno za razvoj Hrvatske, kao i svake druge moderne države, da se kvalitetni učenici odluče za visoko obrazovanje u području STEM (engl. Science, Technology, Engineering and Mathemathics) koje je prepoznato kao pokretač razvoja u svim razvijenim zemljama. Učenici se često ne odlučuju za to područje zbog krive predodžbe da se radi o nečemu što je teško i nezanimljivo. Kroz Dane otvorenih vrata, kao i druge aktivnosti popularizacije znanosti koje FER provodi kroz svoj popularizacijski program ŠUZA, želimo učenicima približiti ljepote naše struke, kao i njezinu širinu i zanimljivost kako bi u budućnosti i oni postali naši najnoviji kolege i pokretači razvoja u Hrvatskoj.“

Pozivamo sve zainteresirane na dolazak na Dane otvorenih vrata FER-a i upoznavanje sa svim zanimljivostima i inovacijama koje elektrotehnika i računarstvo nude.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …