[EKSKLUZIVNO] Useljenje početkom studenog, do tada 400 kuna subvencije

Pejo Pavlovic
Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj

Pitanje studentskog standarda je uvijek aktualno, a ove godine posebno je dovedeno pod povećalo javnosti zbog rekonstrukcije studentskih domova u sklopu projekta Europskih sveučilišnih igara. Javnost, a naročito studenti su itekako znatiželjni kad je ova tema u pitanju jer postoji mnoštvo nepoznanica i pitanja na koje žele dobiti odgovore i saznati što ih to očekuje na jesen.

U potrazi za odgovorima na naša pitanja, posjetili smo gospodina Peju Pavlovića, sanacijskog upravitelja Studentskog Centra u Zagrebu, koji se pokazao kao izuzetno ugodan sugovornik i spremno je odgovorio na sva naša pitanja.

U uvodnom dijelu našeg razgovora, gospodin Pavlović se prisjetio svojih studentskih dana koji su trajali od 1983. – 1988. godine. Kao jedini predstavnik studenata, 1987. godine bio je član organizacijskog odbora Univerzijade. Kaže da je tada Univerzijada Zagrebu donijela sasvim novi izgled i način života, a da je njemu pripala čast da prilikom otvorenja tri paviljona i restorana u Cvjetnom naselju – on bude taj koji će prerezati vrpcu. Napominje da će se ista stvar dogoditi i ove godine, te da će nekome od studenata pripasti čast da svečano prereže vrpcu i službeno otvori domove nakon rekonstrukcije.

Cijelu priču studentskog standarda kroz domove, prehranu i rad u student servisu itekako je proživio i sa studentske strane. Naime, nakon što mu se otac razbolio, gospodin Pavlović je bio primoran raditi preko student servisa kako bi školovao sebe i sestru. Od 1990. je zaposlen u Studentskom centru, te je 16. travnja ove godine proslavio 25 godina rada. U svojoj karijeri bio je na raznim pozicijama u Studentskom centru, pa je tako više od osam godina bio upravitelj Studentskog doma Ante Starčević. Na poziciju sanacijskog upravitelja dolazi 2013. odlukom Vlade i ističe da je tada Studentski centar nominalno bio u minusu 121 milijun kuna, a realno 151 milijun i da su to sveli na dvadesetak milijuna, te da je Studentski centar uskoro pred izlaskom iz postupka sanacije.

U lipnju 2013. dobivena je organizacija Europskih sveučilišnih igara, i u sklopu nje je utvrđena obnova studentskih domova, a to je tema kojom smo se u razgovoru najviše bavili. Kada je u kolovozu 2013. imenovan organizacijski odbor kojeg čine premijer, desetak ministara, gradonačelnici Rijeke i Zagreba, gospodin Pavlović i rektor Boras, moglo se početi s pripremama.

Prvobitna varijanta se odnosila na to da projekt bude financiran od strane Europske investicijske banke, i tu je apliciralo 6 hrvatskih sveučilišta, a u cijelu priču uključili su se i studentski centri Rijeka i Zagreb. Međutim, prošle godine u srpnju se odustalo od tog kredita zbog procedure prekomjernog deficita i unutar Studentskog centra zajedno s rektorom Lučinom iz Rijeke i riječkim sveučilištem, došlo je do preorijentacije na strukturne fondove Europske unije. Ostvaren je veliki uspjeh, jer je ovaj projekt jedini od svih društvenih djelatnosti taksativno nabrojan u operativnom programu odnosa između Republike Hrvatske i Europske unije. Operativni program jedan je od krunskih dokumenata, potpisan 12.12.2014. i u njemu piše da će se sredstvima Europske unije financirati rekonstrukcija i izgradnja 5000 mjesta i isto tako, da će se financirati iz strukturnih fondova Europske unije još 3000 novih mjesta.

U Rijeci se već počelo raditi na izgradnji 750 novih mjesta krajem siječnja za potrebe Europskih sveučilišnih igara. Ovih dana bi trebao biti raspisan natječaj u Ministarstvu regionalnog razvoja za nova mjesta u studentskom standardu. Gotove elaborate imaju Studentski centar Varaždin sa 450 mjesta, Studentski centar Dubrovnik, a u pripremi elaborata je i Studentski centar u Osijeku.

Sporazum o rekonstrukciji i obnovi studentskih naselja Studentski dom Stjepan Radić i Studentskog doma Cvjetno naselje potpisan 23. prosinca 2014. između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog centra predstavlja okvir po kojem se napravio plan o obnovi. U sporazumu je napisano da je gornja granica do koje će se moći povući sredstva iz europskih fondova 220 milijuna kuna, a projekcija cijele investicije je oko 285 milijuna kuna, a ostatak sredstava dobiven je od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Energetska poboljšanja su ono što je Fond spreman financirati i na temelju toga su dobivena sredstva u stopostotnom iznosu za projektnu dokumentaciju. Prvih 10 milijuna kuna za obnovu je sjelo na račun i  natječaj za građevinske i obrtničke radove je raspisan, a otvaranje ponuda je predviđeno za 27. svibnja ove godine.

POČETAK I TRAJANJE RADOVA

Po planu, 15. srpnja ove godine – izvođači radova preuzimaju gradilište i u natječaju piše da se svi građevinski i obrtnički radovi moraju obaviti u roku od 90 dana. Gospodin Pavlović kaže da se nekome to možda čini kao mali vremenski period, ali navodi da su natječaj ”razbili” na četiri grupe, očekujući da će se javiti više izvođača radova. Nadalje, navodi da imaju iskustva i da su cijelu rekonstrukciju i obnovu Studentskog doma Ante Starčević obavili u 4 mjeseca, gdje su povećali broj mjesta za 167, te su stavljeni nova fasada, prozori, portafoni i ističe da tamo posljednjih 12 godina sve savršeno funkcionira.

STUDENTI ĆE DOBIVATI SUBVENCIJU OD 400 KUNA

Ono što se nameće kao legitimno pitanje jest gdje će studenti boraviti za vrijeme obnove, a u u vezi toga, prije godinu dana sa nadležnim ministarstvom. Postojat će dvije kategorije, studenti koji su ostvarili pravo na dom i studenti koji se mogu useliti u dom 1.rujna ove godine. Znači, studenti koji će biti ispod prve, a iznad druge crte će dobiti odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno dobit će subvenciju od 400 kuna za stanovanje u podstanarskim stanovima, što je u ovom trenutku i službeno potvrđena informacija.

Jednom dijelu studenata bit će ponuđen i smještaj u učeničke domove. Svi oni studenti koji ostvare pravo na subvenciju, potpisat će ugovor tako da samom mogućnošću vraćanja u obnovljeni studentski dom, prestaje pravo isplate subvencije.

Sanacijski upravitelj navodi da se očekuje da građevinski radovi budu gotovi do 15. listopada ove godine, a do 1. studenog bi se trebao montirati namještaj, što znači da je početkom studenog planirano useljenje u obnovljene domove.

S obzirom na to da rekonstrukcija ima dvije faze, obnova 5. i 6. paviljona na Savi će početi u siječnju 2016. i trebala bi biti završena do 15. svibnja iste godine, a stanari ta dva paviljona će se u međuvremenu preseliti u dio novouređenih paviljona.

SAVA ĆE DOBITI SPORTSKO IGRALIŠTE I ŠETNICU

Na Savi će se izgraditi veliko sportsko igralište između prvog i devetog paviljona, a i ima još noviteta, a odnose se na to da će biti izgrađena velika i osvijetljena staza za šetnju u krugu doma. Također smo dobili informaciju da je na prostoru između petog paviljona i Kineziološkog fakulteta otkriven termalni izvor koji će pridonijeti energetskoj učinkovitosti i biti iskorišten na način da se paviljoni u Studentskom domu Stjepan Radić spoje na taj termalni izvor, a to je način na koji će se smanjiti i pojefitniti potrošnja električne energije.

Doznajemo i da se studenti Kineziološkog fakulteta imaju razloga veseliti jer je u tijeku veliki arhitektonski natječaj, na temelju kojeg će se graditi velika polivalentna dvorana na dvije etaže i tri kata dijagnostičkog laboratorija.

Što se tiče Studentskog doma Stjepan Radić, od prvog do sedmog paviljona, izričiti zahtjev pregovarača od strane Europske komisije se odnosio na zaštićenu kategoriju studenata slabijeg imovinskog stanja. U tom smislu, određeno je da sanitarni čvorovi i dalje ostanu zajednički, ali u potpunosti moderni i preuređeni.

U sanitarne čvorove moglo bi se ulaziti na x-icu, bit će zaštićeni, tako da cijeli sustav donosi niz poboljšanja i modernizaciju.

O NOVITETIMA NA CVJETNOM NASELJU

U Cvjetnom naselju kompletno se preuređuje svih osam paviljona, te svi restorani i slastičarna dobivaju kompletno nov i moderan izgled, po najvišim standardima, te se uvode različiti programi poput HACCP-a koji se odnose na kontrolu i segment poboljšanja prehrane, pa je ovo svakako pozitivna novost. Ono što je pohvalno jest činjenica da će u Cvjetnom naselju biti povećan broj kreveta za studente s invaliditetom, čime će se i njima omogućiti kvalitetniji uvjeti života, učenja i rada.

O NOVIM CIJENAMA U STUDENTSKIM DOMOVIMA

Tema oko koje smo imali jako puno pitanja, odnosi se na cijene. Problem se javlja u tome što su cijene u Republici Hrvatskoj u različitim Studentskim centrima prilično neujednačene. Primjerice, Studentski dom u Osijeku tako ima cijenu od 405 kuna plus 105 kuna državne subvencije, dok recimo cijena dvokrevetne sobe u Studentskom domu Franjo Tuđman u Splitu je 695 plus 105 kuna, a jednokrevetne 795 plus 105 kuna.

Cijena najviše ovisi o  trenutku otvaranja pojedinog doma, ističe Pavlović. Nove cijene formirat će se na način da se postigne sredina, odnosno niveliranje cijena na razini Republike Hrvatske, i to kroz rad zajednice Studentskih centara, nadležnog ministarstva i predstavnika studenata, gdje se navodi da se moraju utvrditi određene skale, ali i voditi računa o socijalom aspektu, odnosno zaštiti studenata slabijeg imovinskog stanja. Cijene će se formulirati na taj način i biti objavljene na jesen.

Most kopno – Čiovo i Luka Dubrovnik – su jedina dva projekta, koja su osim ovog vezanog za rekonstrukciju studentskih domova uspjeli dobiti novce iz europskih strukturnih fondova, navodi Pavlović i zahvaljuje se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvu regionalnog razvoja, Gradu Zagrebu i njegovim stručnim službama na dobroj atmosferi i sinergiji i kaže da je ovo jedan od projekata na kojeg i vlast i oporba blagonaklono djeluju i imaju usuglašena mišljenja.

S obzirom na to da sam i sama student, nadam se da će izrečena obećanja i planovi biti realizirani, a rokovi ispoštovani,  kako bi se podigla kvaliteta standarda studenata, te da će ova rekonstrukcija donijeti niz osjetnih poboljšanja. Pitanje cijena je ono što nas zasigurno sve najviše interesira, s obzirom na postojeću ekonomsku situaciju i izražavamo nadu da će se itekako uvažiti socijalni aspekt cijele priče, kako bi svaki student imao jednake prilike.

Manuela Ivić / esava.info
Foto: esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …