Došli smo u Hrvatsku, na praksu

Budući da hrvatski fakulteti ne omogućavaju dovoljno prakse, studenti s vizijom sami pronalaze tvrtke u kojima će raditi. Evo kako praksa u Hrvatskoj izgleda iz perspektive jedne Ruskinje i Rumunja.

Pronaći hrvatskog studenta na praksi nije nemoguća misija. No, oni koje poznajemo jednom tjedno odlaze u tvrtku i bave se nevažnim poslovima ili se iscrpljuju kako bi maksimalno ( besplatno) doprinijeli poslovanju. Rijetki primjer ucenja kroz praksu nude studentske udruge.

Na prakse u Europi postoji navala, no tko traži taj i nađe

Ekaterina Cheremis iz Rusije i Danny Ritiu iz Rumunjske svoje su ucenje kroz rad potražili u Hrvatskoj preko studentske organizacije AIESEC. Sudeći po njihovim pricama, nisu iskusili izrabljivanje, volontiranje ili osjećaj gubitka vremena.

„Spontane stvari nekad ispadnu najbolje. Tražeći praksu u Sankt Petersburgu, zapitala sam se, a zašto ne odem u inozemstvo? Dobila bih više prilika i važno iskustvo u međunarodnoj kompaniji, otvorila nove horizonte i razvila se kao osoba“, kaže Ekaterina koja je pokušala i uspjela pronaći posao koji se donekle poklapa s njezinom užom specijalizacijom, strateškim menadžmentom.

Nije bilo lako. Tražeći praksu u Europi gdje vlada najveća navala, dobila je niz odbijenica ili lijepo srocenih mailova koji samo na prvi pogled govore ‘Da’. Pravi pozitivan odgovor stigao je tek od tvrtke Pauletić d.o.o. iz Rijeke. „Znala sam da će se barem jedna kompanija zainteresirati za mene. Tko traži, taj i nađe“, kaže Ekaterina.

Postala sam dio tima hrvatske kompanije kao studentica iz Rusije

Najveća hrvatska luka bila joj je totalna nepoznanica, no svidjelo joj se što dolazi u grad na moru kao i njezin rodni Sankt Petersburg.„Dobila sam i više od ocekivanog. Radim u međunarodnom odjelu prodaje za jedan novi proizvod. Ljudi nisu pod stresom, prijateljski su i pozitivni. Uvijek su ovdje da pomognu“.

U kratkom roku postala je dio ujedinjenog poslovnog tima. „Cijenim nacin na koji rade u kompaniji“, kaže Ekaterina koja posebno pamti team building u pripremanju fritula kad su se zaposlenici međusobno natjecali i kostimiranu zabavu povodom karnevala.

Jasna komunikacija sa šefom, definirani zadaci i mogućnost odmora

Prije tri godine, u Rijeci je ljeto proveo Danny Ritiu iz Rumunjske. Mladi student informatike također je tražio praksu u Europi i nije mu bilo važno mjesto koliko posao u tehnickom podrucju i trajanje od dva mjeseca. Idealnu praksu pronašao je u tvrtki Impuls d.o.o. koja se bavi razvojem softvera.

“Dobio sam ono što sam ocekivao. Jasno definirani zadaci, dobru komunikacija sa šefom i kolegama i mogućnost odmora“, rekao je Danny. Kao programer, trebao je odraditi jedan posao za softver tvrtke što je dovršio u mjesec dana.

Cijelo ljeto pamtit će po slobodnim vikendima kad se družio s lokalnim clanovima AIESEC-a, slicno istice i Ekaterina. „Pokazali su mi grad, pronašli smještaj, riješili sve administrativne probleme, objasnili mnoge važne stvari i pomogli mi da se osjećam ugodnije i da se brže prilagodim novim okolnostima. Ne dopuštaju mi da se osjećam samo ili nesretno“.

Ne treba se bojati promjena kad odlazimo u drugu zemlju ili na novo radno mjesto

Danny je tako uz pomoć svojih mentora i zaduženih pomagaca svaki vikend provodio na izletu, plaži, izlascima ili baveći se sportom. Ne može izdvojiti nijednu tužnu situaciju osim kad se govori iskljucivo hrvatski koji on ne može razumjeti.

“Hrvatska i Rumunjska su poprilicno slicne po radnom stilu, kulturi i ponašanju. Naravno, Hrvatska ima bolju infrastrukturu, ali nisam se osjećao kao da sam na drugom mjestu“, zakljucuje Danny dok Ekaterina dodaje da nije nužno cekati znak s neba ili da nam se dogodi cudo. “Ne treba se bojati promjena, one su tu iz dobrih razloga“. (M.D.)


izvor: educentar.net

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …