Dio studenata uopće ne zna čemu služe ECTS bodovi, a vi?

studentskidomsava

Možda su razjedinjeni, možda i premalo društveno aktivni, ali su zadovoljni! Prema istraživanju koje su proveli mladi sociolozi Filip Čiček, Jegor Modrić i Jelena Rebić, 48 posto studenata Zagrebačkog sveučilišta uglavnom je zadovoljno sveukupnom kvalitetom studiranja, a 56,4 posto njih kvalitetom na svom faksu, piše vecernji.hr

Neinformirani

Izjasnili su se tako u prvom istraživanju implementacije Bolonjskog procesa i kvalitete nastave na Sveučilištu u Zagrebu, provedenom na 459 studenata 3. godine preddiplomskog studija većine fakulteta u gradu.

– Nismo računali na takve rezultate, no možda na to upućuje i njihova neinformiranost, jer čak 26 posto ljudi kazalo je da ne poznaju značajke Bolonjskog procesa – upozorava Jelena Rebić uime autora istraživanja, kojem je cilj, kažu, ukazati na kritične točke sustava iz prve ruke – studenata. Kritičnim se tako može tumačiti i podatak da tek svaki 20. student zna što donosi 1 ECTS bod.

– Ne znaju čemu služe ti bodovi kojima se mjere njihova radna opterećenja – ističu istraživači te opisuju da studenti ocjenjuju kako profesori dobro poznaju gradivo koje predaju, ali 59 posto “bolonjeza” drži da profesori rijetko redovito održavaju predavanja (iako studenti moraju obvezno na njih doći), te svaki četvrti misli da su predavači u ocjenjivanju – subjektivni.

Loša suradnja profesora

– I mi smo se susretali s lošom suradnjom profesora u istraživanju, koje je umjesto mjesec, trajalo više od tri mjeseca, od studenog lani do ožujka – kažu sociolozi. Upozoravaju i da unatoč zadovoljstvu studijem čak 71 posto studenata smatra da nema utjecaj na odluku o izvedbi nastave.

– Kod nas očito nije postignuta bit Bolonje – fleksibilnost i mogućnost izbora – kažu sociolozi, a o čemu govori i to da 91 posto ispitanika tvrdi da nije bilo mobilno tj. nije upisalo kolegij na nekom drugom faksu.

Projekt može biti primjenjiv na sve fakultete u zemlji

Ne želeći sami stvarati zaključke, držeći da su kao donedavni studenti ipak još emocionalno involvirani i subjektivni, istraživači pozivaju svoje profesore i stručnjake večeras u klub Booksa u Martićevoj da iznesu svoje mišljenje. Kažu da su projekt, koji podupire i Grad, proveli jer se vole baviti znanošću.

– Planiramo projekt i komercijalizirati i svakom fakultetu u Hrvatskoj pružiti rezultate zasebno – kažu sociolozi, od kojih je samo jedan ostao na fakultetu – Hrvatskim studijima, dok drugo dvoje radi izvan struke.

 

459 studenata, reprezentativni uzorak, Sveučilišta u Zagrebu, ispitano o kvaliteti nastave i informiranosti o Bolonjskom procesu

71 posto studenata kaže da nemaju nikakav utjecaj na izvedbu nastave, a žale se i da su profesori subjektivni i da ne drže nastavu redovito

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …