Danas je Međunarodni dan studenata

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan studenata kao sjećanje na događaje koji su se desili 1939. godine kada su nacisti u koncentracijske logore deportirali više od 1200 studenata Praškog univerziteta. Međunarodni dan studenata je od tada postao simbol za studentska stradanja po cijelom svijetu.

17. studenog 1941. godine se prvi put obilježio Međunarodni studentski dan. 


Tog dana se sjećamo i drugih događaja koji su povezani sa studentskim nemirima. Godine 1973. su oružane sile grcke vojne hunte napale na zgradu atenske politehnike, u kojoj su se zabarikadirali studenti. Otpor studenata je predstavljao pocetak kraja diktature, koja je trajala do srpnja sljedeće godine. Zbog tih događaja Grcka je 17. studenog proglasila kao dan grckih studenata. 

17. studenog 1989. godine se dogodio i otpor ceških studenata u Čehoslovackoj. Češki i slovacki studenti su se suprostavili vladi koja je željela ugušiti pobunu studenata protiv komunistickog režima. Njihov otpor je predstavljao pocetak takozvane baršunaste revolucije, koja je pomogla padanju režima. U Češkoj i Slovackoj se ti događaji povezuju s borbom za slobodu i demokraciju.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …