CineFest dokumentarci – Na rubu svijesti

Od 22.3. u sklopu programa CineFest dokumentarci Na rubu svijesti, u CineStar kinima prikazivat će se talijanski dokumentarac Draquila- Italija drhti / Draquila- L’Italia che trema.

Film je to Sabine Guzzanti a prikazuje nacin na koji se Italija i Berlusconijeva vladarska mašinerija odnosila spram stradalih u potresu u Aquili. Što je to management u kriznim situacijama i koliko je ugušena talijanska demokracija?
Više o svemu doznajte iz press booka.


Originalni naziv: DRAQUILA- L’ITALIA CHE TREMA

Hrvatski naziv: Draquila- Italija drhti
Režija: Sabina Guzzanti
Žanr: dokumentarni
Godina: 2010.
Trajanje: 93 min
Službena stranica: http://www.draquila-ilfilm.it/
Intrigantan I šokantan dokumentarac koji kroz jednu prirodnu nepogodu kao što je veliki potres u talijanskoj L’Aquili progovara o stanju države i talijanske “demokracije” pod Berlusconijem. Koliko se država brine za žrtve nepogoda i što je management u izvanrednim okolnostima?

Sinopsis:

“Zašto Talijani glasuju za Berlusconija?
Nasilna propaganda, građanska impotencija, pitanje ekonomije, bezakonje moćnika… I jedna katastrofa: grad L’Aquila uništen u zemljotresu u travnju 2009.godine.
Sve to isprepleteno u odgovor na pitanje zašto je ugušena talijanska demokracija…

Autorica filma:
Moja prijateljica novinarka mi je jedan dan rekla: “Srela sam covjeka koji mi govori cudne stvari o L’ Aquili. Nisam ga baš shvatila no rekla sam mu da ti se obrati.” I bila je u pravu. Bio je srpanj, G8 je trebao zapoceti i odlucila sam se susresti s tim covjekom. No cijeli je grad bio pod opsadom i naoružana straža se mogla susresti na svakih tri metra. Odlucila sam pricekati nekoliko dana da se stvari smire.
Nešto kasnije, moja dva prijatelja i ja uputili smo se u L’Aquilu. Usput sam se odlucila susresti s covjekom koji je posjedovao zanimljive informacije.
Bila je to neobicna vecer. Ono što me iznenadilo bila je bezrezervna podrška, divljenje i zahvalnost za sve volontere i vatrogasce koji su pomagali unesrećenima no i nepovjerenje i strah prema vodstvu Civilne zaštite ( nacionalno talijansko tijelo zaduženo za anticipaciju, prevenciju I organizaciju izvanrednih događaja).

Pocela sam hvatati konce:
Tu je bio dio stanovništva, uglavnom starijih ljudi iIi ocajnih obitelji, no koji su se smatrali sretnima u datim okolnostima.
No tu su bili i oni koji su bili zastrašeni i krajnje sumljicavi. Neki od njih su se uclanili u Udrugu građana te su željeli javno progovoriti. Neki od pobunjenih su rekli: “Tu se provodi eksperiment. Ono što se događa ovdje “oni “ žele da se desi u cijeloj Italiji.”
Postala sam otvorena za sve sugestije i osjećala sam tu situaciju na licu mjesta, situaciju koju su drugi građani proživljavali kroz medijske napise. Ono što sam nacula o Civilnoj zaštiti bilo je veliko I nevjerojatno otkriće. To je paralena država koja je postojala bez da su mnogi znali za nju. Cenzura infromacija u Italiji je cesta. Cenzura naravno prati operacije poput ove. Cenzura uz stalne prijetnje onima koji izražavaju nezadovoljstvo.
Propaganda, impotencija građana i jedna prirodna katastrofa.
Demokracija u Italiji je malo pomalo potpuno ugušena.

USKORO:

29.3. ŽENA U CRNOM / WOMAN IN BLACK, gl. Daniel Radcliffe
12.4. IRON SKY / ŽELJEZNO NEBO, finska satira o nacistima koji stižu sa Mjeseca

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …