Čak 85% ispitanika spremno na prekvalifikaciju, najviše za programera!

istrazivanje trzista

Da na hrvatskom tržištu rada vlada neusklađenost ponude i potražnje nije nikakva novost. Stoga je portal EduCentar na gotovo 400 ispitanika istražio postoji li zainteresiranost građana za prekvalifikaciju i za koja točno područja.

Čak 85% ispitanika navodi da je spremno na prekvalifikaciju i to ponajviše za programera, a zatim za uslužna zanimanja kao što su kuhar, slastičar, administrativni referent, knjigovođa i kozmetičar.

Ispitanici u svojim komentarima navode želju za prekvalifikacijom u farmaceuta jer ‘ono sigurno donosi posao’.

Ispitanici su najmanje iskazali želju za prekvalifikacijom u radnike tekstilne industrije: „Bilo koja, samo da nije tekstil jer ne pruža mogućnost zapošljavanja.“

Proces prekvalifikacije već je završilo 10% ispitanika. Najviše ih se odlučilo za prekvalifikaciju s područja ekonomije – marketing, knjigovođa, komercijalist i voditelj EU projekata.

Neki od ispitanika su prošli čak i više prekvalifikacija u nadi za (boljim) poslom – „Sa strojarstva na zaštitarstvo, a potom na krizni menadžment.“ komentira jedan od ispitanika.

Svega 5% ispitanika se ne želi prekvalificirati jer smatraju da nema potrebe za tim. 

Ispitanici koji nisu zainteresirani za prekvalifikaciju navode da su većinom ‘sretno zaposleni u svojoj struci’, no da ostanu bez posla bili bi ‘spremni nadograditi postojeća znanja ili promijeniti svoje zanimanje’.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …