Broj nezaposlenih mladih u EU prešao 5 milijuna

Govorimo li o „izgubljenoj generacijii“ situacija je kriticna u brojnim europskim zemljama, no nigdje kao u Španjolskoj gdje je gotovo svaki drugi mladi nezaposlen, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. 

 

Španjolska je sa stopom nezaposlenosti među mladima od 46,2 posto zemlja s najvećom stopom nezaposlenosti osoba mlađih od 25 godina.
 
Slijedi je Grcka s 38,5 posto, talijanska stopa je 27,6 posto dok je stopa nezaposlenosti među ljudima mlađim od 25 godina u eurozoni iznosila 20,5 posto, podaci su istraživanja Eurostata iz srpnja ove godine.
 
To znaci da u Euopskoj uniji postoji više od pet milijuna i sto tisuća nezaposlenih mladih ljudi, od kojih su 3.143.000 u eurozoni. Opća stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je u srpnju 10 posto.
 
Najmanje problema postoji u zemljama koje nisu osjetile dužnicku krizu. Tako Austrija (3,7), Nizozemska (4,3) te Luxembourg (4,6) imaju najnižu stopu nezaposlenosti dok je najveća stopa u Španjolskoj (21,2), Latviji (16,2 u prvom tromjesecju) te Litvi (15,6 u drugom tromjesecju).
Iako se Hrvatska nije našla u ovim statistikama, Eurostatova ranija istraživanja pokazuju kako smo po ukupnoj službenoj nezaposlenosti mladih bili drugi u Europi sa 40%.

izvor: h-alter

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …