Braća osnovala tvrtku, godinu dana kasnije postali milijarderi!

patrickjohnstripe

Patrick (25) i John (23) Colinson, braća iz irskog grada Limerika, 2010. su u silicijskoj dolini osnovali kompaniju Stripe, koja poduzećima nudi obavljanje financijskih transakcija preko interneta i čija vrijednost se u međuvremenu procjenjuje na 1,75 milijardi dolara, tako da obojica imaju izgleda da se uskoro uvrste među superbogate.

Prije šest godina, braća su zaradila 3 milijuna eura od prodaje internet kompanije “Auctomatic”, koju su pokrenuli od nule. Nakon toga je Patrick, dobitnik nagrade za mlade znanstvenike, postao direktor tehnike u kompaniji “Live current media” i nastavio je studij matematike na MIT, dok je John na Harwardu studirao psihologiju.

2013. Patrick i John su se našli na “Sunday Times” listi najbogatijih Iraca, sa udjelom u “Stripeu” od 59 milijuna eura.

Vrijednost njihove mlade kompanije vrtoglavo je porasla nakon što je od investitora prikupljeno 80 milijuna dolara, a najnovija procjena, prema Patrickovim riječima, znači da njihova kompanija puno obećava, budući da su prošle godine preko nje obavljene poslovne transakcije vrijedne više milijardi dolara, a koristila su ih kako mala poduzeća, tako i veliki sustavi, kao što je Muzej Moderne umjetnosti u New York-u.

Zbog ovako brzog rasta, u silicijskoj dolini se već priča da bi mogli ugroziti Paypal, tvrtku sličnog profila koja skoro deset godina nije imala ozbiljnu konkurenciju.

Peter Till, jedan od osnivača “Paypala” koji je preko svoje investicijske tvrtke “Founders fond” od samog početka financijski podržavao i Stripe, nastoji, međutim, da ovakve izravne usporedbe s Paypal-om izbjegne.

On, naime, ukazuje da će potražnja za uslugama ovog tipa tijekom narednih godina vrtoglavo rasti, jer se trenutno preko interneta obavlja samo 2 posto komercijalnih transakcija. On vjeruje kako bi se preko interneta trebalo dobavljati oko 20 do 40 posto transakcija te da nema ničega što bi tome stajalo na putu.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …