Bosanci i Hercegovci, evo što ćete nakon 1. srpnja moći prenijeti preko granice s Hrvatskom

granicna kontrola

Vlasti Bosne i Hercegovine započele su s podjelom brošura svojim građanima na pograničnim područjima prema Hrvatskoj s detaljnim pojašnjenjima što ih očekuje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja.

Po riječima glasnogovornice Uprave za europske integracije (DEI) Marine Kavaz-Siručić kako se približava 1. srpnja, tako raste i interes građana iz BiH za informacije koje se odnose na promjene režima s pristupanjem Hrvatske u EU.

Vijeće ministara BiH je na nedavno jednoglasno usvojilo Izvješće o pregovorima za zaključivanje Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima koji uz ostalo navodi što građani BiH mogu prenijeti preko granice.

Tako u svome vozilu građani BiH kad ulaze u Hrvatsku mogu imati:
– 2 litre žestokog pića
– 4 litra vina
– kilogram kave
– 16 litara piva
– jednu šteku cigareta
– jedan parfem od 50 mililitara
– jedan buket cvijeća
Uz to predviđeno je da se može prenijeti i: svježe voće i povrće osim krumpira do 5 kilograma, lijekovi za najviše mjesec dana uz potvrdu liječnika, kao i kućnog ljubimca uz veterinarski certifikat.

Iz DEI-a navode da građane najviše zanima hoće li nakon 1. srpnja porasti porasti potražnja radne snage iz BiH u Hrvatskoj, kao i hoće li građani iz BiH s dvojnim državljanstvom moći konkurirati na tržištu rada u ostalim državama EU.
Među informacijama koje traže građani BiH su i odgovori hoće li moći kupovati nekretnine u Hrvatskoj te sudjelovati na međunarodnim natječajima kao i pod kojim će uvjetima studenti iz BiH moći studirati u Hrvatskoj.

(HINA)

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …