Bill Gates uručio stipendije hrvatskim studentima

Tim hrvatskih studenata je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, osvojio Microsoftovu bespovratnu stipendiju u iznosu od 75.000 dolara. Imagine Cup stipendiju, koju im je urucio osnivac Microsofta Bill Gates, osvojili su u konkurenciji 50 najboljih studentskih projekata iz cijelog svijeta.


Osim financijske podrške za daljnji razvoj projekta, Microsoft će im omogućiti pristup svim potrebnim softverskim alatima, lokalnim resursima kao što su Microsoftovi inovacijski centri te ih povezati s mrežom potencijalnih investitora, poslovnih partnera i nevladinih udruga.

– Microsoftove stipendije Imagine Cup oformili smo kako bismo promovirali inovativnost i kreativnost te poslovni duh i strast mladih koji svojim znanjem rješavaju najteže globalne probleme. Mladi ljudi, današnji studenti, sutra će postati poduzetnici i inovatori, stoga ih želimo potaknuti da izgrade bolju budućnost za sebe i sve nas. Na primjeru tima Apptenders vidimo da imamo svijetlu budućnost, samo moramo mladima dati pravu priliku i podršku – rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Naši su studenti, podsjetimo, osvojili prvo mjesto na domaćem natjecanju Imagine Cup, u konkurenciji više od 400 hrvatskih studenata. Njihovo rješenje, projekt KiDnect, uz pomoć specijaliziranog softvera i uređaja Kinect, pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize, na nacin da fizioterapeuti snimaju individualne vježbe za svako dijete. Djeca vježbaju kod kuće, a sustav vrednuje odrađene vježbe na nacin da bilježi pokrete tijela te rezultate, statistike i snimke, šalje natrag fizioterapeutu, koji prati napredak i sukladno tome prilagođava vježbe. Ovaj se sustav već sada koristi u bolnicama u Münchenu i Varaždinu, a tim Apptenders ga planira nadograditi dodatnim senzorima koji će nadzirati rotaciju zglobova, višejezicnim suceljem i naprednim sustavom za analizu podataka.

– Osvajanje Imagine Cup stipendije, kao i cinjenica da nam je stipendiju urucio sam Bill Gates, izuzetna je cast i poticaj za daljnji rad. Dobili smo priliku razmijeniti ideje i mišljenja s mnogim strucnjacima i predstavnicima drugih timova, a suradnja s Microsoftom i partnerima pomoći će nam u daljnjem razvoju i nadogradnji našeg rješenja – izjavio je Dominik Tomicević, clan hrvatskog tima Apptenders.

Studentsko natjecanje Imagine Cup će se u srpnju održati desetu godinu zaredom, s finalnim natjecanjima u Sydneyu. Natjecati se mogu svi ucenici i studenti stariji od 16 godina, u kategorijama razvoja softvera i igara, aplikacija za Windows Phone, Windows Azure, Windows Metro aplikacije te zabavnih sadržaja za KiDnect. Prošle godine se u finalu natjecalo više od 350.000 studenata iz 183 zemlje, priopćeno je iz Microsofta.


izvor: vecernji.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …