Bezglutenski.com: Portal koji pomaže svima koji imaju problema s celijakijom

11140165_1820578591499856_1310393509310605969_o

Celijakija je sve češća realnost kod mnogih mladih, ali i starijih u regiji. Upravo iz tog razloga smo porazgovarali s Markom Zadrom, osnivačem portala bezglutenski.com čiji je cilj informirati, pomoći te ponuditi bezglutensku prehranu svim kojima je to potrebno.

Što je gluten, a što celijakija?

Može se o temi pričati danima pa ću pokušati ukratko objasniti. Gluten je ona bjelančevina koja u dodiru s vodom nabubri i pretvara se u ljepljivu masu koja omogućuje vezivanje sastojaka. Zbog te svoje osobine često se naziva i „ljepljivom bjelančevinom“. U pšeničnom brašnu gluten se sastoji od otprilike jednake količine glutelina i gliadina, a gliadin je ona supstanca koju ne podnose oboljeli od celijakije. Uobičajenom prehranom čovjek dnevno unosi 10-30 grama gliadina. No, prema ispitivanjima već 100 miligrama dnevno dovodi do oštećenja kod oboljelih od celijakije. Oštećenja nisu nađena samo kod unosa manjega od 10 mg. Gluten sam po sebi nema nikakve hranjive vrijednosti, dapače, danas se već raspravlja o njegovoj općoj štetnosti i eventualnoj toksičnosti, tako da postoje već i razmišljanja o uzgoju genetski modificirane pšenice, koja ne bi sadržavala gluten.

Celijakija, u narodu prepoznatljiva kao „alergija na pšenično brašno“ , u medicini označava se pojmom „glutenska enteropatija“, tj. oštećenje crijeva uzrokovano glutenom. Celijakija u biti i nije oboljenje već predispozicija za oboljenje, tj. tek unosom glutena dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva u genetski predisponiranih osoba. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u nekim žitaricama, kao što su pšenica, raž, ječam , zob i raž i sl. Simptomi celijakije su individualni, tj. razlikuju se od osobe do osobe. Kod djece to mogu biti: zastoj u razvoju, obilne stolice, gubitak težine, razdražljivost itd., dok se kod odraslih mogu pojaviti i popratna oboljenja kao osteoporoza, artritis… Nakon što se iz prehrane izbaci gluten dolazi do poboljšanja općeg stanja. Nezaobilazna je činjenica da je nepodnošenje glutena trajno tj. doživotno, a jedini lijek stroga bezglutenska dijeta.

11136665_1819472068277175_952963456746417428_n

Kad ti je ustanovljena celijakija i kako je živjeti s tim?

Celijakija mi je ustanovljena prije par godina, u najboljim godinama života.U početku nisam shvaćao ozbiljnost te bolesti te sam je olako i prihvatio, jer nisam čuo prije za takvo nešto. Odnos se promijenio jer mi je jako utjecalo na zdravlje, naravno s negativne strane. Onda sam počeo istraživati što je celijakija i kako se nositi s time.

Našao sam dosta stvari na internetu, malo se povezao s ljudima i shvatio ozbiljnost te bolesti i to da negativno utječe na mnoge procese u tijelu. Prednost je, ako se uopće može nazvati tako, to da sam naučio kuhati, volio sam i prije spremati sebi nove stvari, ali se s ovim puno toga promijenilo, prvenstveno jer je to skup i zdrav način prehrane. Naučio sam pripremati sve i svašta kako sebi tako i drugima. Kada se čovjek prebaci na potpuno novi način prehrane ispočetka bude teško, ali se vremenom čovjek privikne na sve pa i na to.

Dao bih savjet svima koji su otkrili celijakiju ili su intolerantni na gluten da se strogo pridržavaju dijete jer jedino tako mogu sebi učiniti dobro. Svaki početak je težak pa tako i ovaj novi način prehrane.

10300418_1819472118277170_7482928900706501757_n

Što smiješ jesti, a što ne smiješ?

Gluten je sadržan u mnogim žitaricama: pšenica, ječam, raž, zob kao i cijelom nizu industrijski proizvedene hrane, kruh, tjesteninu osim ako nije bezglutenska, razne grickalice , pive, gotove juhe, mrvice za pohovanje. Dakle mora se eliminirati ona hrana koja se sastoji od štetnih žitarica i njihovih proizvoda.

Postoji pravilo: Ako nisi siguran u sastav, izostavi iz prehrane!

Ali dobra stvar je što se sljedeće namirnice mogu konzumirati: riža, kukuruz, proso, soja, heljda, kvinoa, amaranth, tapioka, manioka, sve vrste povrća, sve vrste voća, sve vrste ribe i plodova mora, meso, sećer, med , čaj ,kokice, sve vrste oraha i lješnjaka , sjemenke suncokreta sezama i sl. , jaja , mlijeko , sir itd. Tako da čak i nije toliko loše.

Kako si došao na ideju za bezglutenski.com?

Hmm, pa meni bi npr. najteže palo kada sam negdje vani, ili na izletu u nekom gradu, putovanju itd. Pojeo bih nešto u restoranu, a ne znam sa sigurnošću u što kuhari stavljaju sastojke. Uvijek postoji sumnja i određena strepnja jer brašno se koristi i kao dodatak ćevapima, raznim jelima iz lonca, raznom pohanom i paniranom povrću i mesu, sušenom voću, pomfritu. Stoga treba otvoreno pristupiti konobaru jer na kraju mi plaćamo te usluge.

Da ne duljim, znači , kako se već bavim izradom web stranica pala mi je na um ideja o stranici gdje bih pisao i objavljivao članke i recepte vezane za gluten i bezglutensku prehranu te sam se dosjetio zašto ne i bezglutenski web shop s proizvodima kao što su kruh, peciva, pizze , piva itd., tako da sam spojio te dvije stvari, izradu web stranica i kuhanje. Nadam se da ću barem malo olakšati život ljudima koji pate od ovog tipa alergije te svima ostalima koji su željni zdrave prehrane.

Kad si počeo sam kuhati i kako je to izgledalo u početku?

Sam kuham već dugo vremena, ali ozbiljnije naravno otkad mi je ustanovljena celijakija. Jer tko će paziti na tebe, ako sam nećeš. Nije mi bio problem i nakon prvih neuspjeha nastaviti dalje, jer bezglutensko brašno je dosta drugačije od običnog te sam nastavio učiti na greškama. I da, u početku nije izgledalo najbolje. Sada je to puno bolje. 🙂

10995597_1825674554323593_8689089876078912272_n

Što praviš i nudiš?

Oduvijek me jako zanimala zdrava prehrana, i prije celijakije sam dosta o tome istraživao, s toga sam stranicu zamislio kao portal gdje ću pisati o zdravoj hrani, začinima, superhrani, itd. Najbolje da odete na stranicu www.bezglutenski.com pa sami provjerite koji su to proizvodi trenutno dostupni, tako ce biti puno zanimljivije.

Što bi poručio ljudima s celijakijom, a što ljudima koje ne pate od toga? Zašto je dobro izbjegavati gluten?

Poručio bih da ne odustaju od bezglutenske prehrane, da se strogo pridržavaju dijete. Budite otvoreni te otvoreno razgovarajte o celijakiji jer će vas ona pratiti cijeli život. Ne zaboravite! Nije sramota biti bolestan, već je sramota ne htjeti pomoći sebi i drugima kako bismo u budućnosti bili svi jednako prihvaćeni u društvu!

Ljudima koji ne pate od toga bih preporučio da uzmu u obzir negativne činjenice o glutenu, jer oko 55 bolesti mogu biti povezane s glutenom. Preporučio bih sportašima prelazak na bezglutensku dijetu jer bi sigurno ostvarivali bolje rezultate. Vidite samo uspjehe Novaka Đokovića, a znamo da je počeo ostvarivati dobre rezultate otkad je otkrio problem s glutenom. Ne, nije mi platio za reklamiranje. 🙂

Završio bih s Hipokratovom izrekom: „Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana.”

Bezglutenski.com možete pratiti i na Facebooku!

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …