Audio-vizualni spektakl: U SC-u gostuje Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO

554930_526852647357642_928061430_n

Studentski centar u Zagrebu Vas poziva na koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO na kojem će se predstaviti bogatstvo zaštićene hrvatske nematerijalne baštine na UNESCO-vim listama i otkriti zašto je Hrvatska prva u Europi i četvrta u svijetu po broju zaštićenih nematerijalnih dobara! Dođite sutra, 21 studenog u Kino SC. Početak je u 20 sati.

Ulaznice su po 30 kuna, kupite ih na blagajni Kina SC od 15 do 20 sati.

Ansambl se sastoji od 37. vrhunskih plesača i 15 izvrsnih glazbenikakoji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. U svom dosadašnjem radu ansambl Lado okupio je brojne najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, glazbene aranžere, etnoglazbenike i folkloriste, ali također i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom.

Na ovogodišnjem svečanom rođendanskom koncertu, Ansambl LADOpredstavlja program sastavljen u svrhu predstavljanja bogate hrvatske nematerijalne kulturne baštine s popisa UNESCO-a  i liste zaštićenih nematerijalnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske (MKRH). Šira javnost nije dovoljno upućena da je po broju upisanih nematerijalnih dobara na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, Hrvatska četvrta u svijetu, a u Europi zauzima prvo mjesto.

Na listi UNESCO-a do sada su uvršteni: čipkarstvo u Hrvatskoj (Pag, Lepoglava, Hvar), dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja, godišnji proljetni ophod Kraljica ili Ljelja iz Gorjana, godišnji pokladni ophod Zvončari s područja Kastavštine, procesija Za Križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog Zagorja, Sinjska Alka – viteški turnir u Sinju, medičarski obrt na području sjeverozapadne Hrvatske, Bećarac – vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema, nijemo kolo s područja Dalmatinske Zagore i klapsko pjevanje.

Do kraja godine na UNESCO-voj listi naći će se i korčulanska viteška igra Moreška. Na UNESCO-vom popisu nematerijalnih dobara kojima je potrebna hitna zaštita uvršten je glazbeni izričaj ojkanje. U registru Ministarstva kulture Republike Hrvatske zapisano je i zaštićeno150 hrvatskih nematerijalnih dobara.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …