Antiplagijat softver: Odzvonilo prepisivanju diplomskih i doktorskih radova

45326a8150adeb1c55f3b6848f8b7076

Čini se kako je došao kraj prepisivanju diplomskih, seminarskih i završnih radova na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Antiplagijatski softver od nove akademske godine proradit će na osječkom Sveučilištu. Riječ je o softverskom programu koji pretražuje više baza podataka i 30 milijuna internetskih stranica koji će biti na raspolaganju svakom profesoru, ali i studentu. Takav sustav osječko sveučilište, kako je rečeno na zadnjoj sjednici Senata, godišnje će stajati 12 tisuća dolara. Antiplagijatski softver omogućuje neograničen broj provjera  radova.

Od jeseni se uvodi poseban softver kojim će se to spriječiti. Do sada su profesori na raspolaganju imali samo Internet, ali sada će koristiti sofiticirani program koji odmah prepoznaje od kuda je što preuzeto, a da nije naveden izvor.

Prema iskustvima drugih sveučilišta, kvaliteta radova tako se podiže i do 40%. Prvo sveučilite u Hrvatskoj koje koristi takav sustav ima samo pozitivna iskustva.

“Velik broj studentskih radova se plagira ili pak sliči plagijatstvu. Po tom pitanju imamo dosta primjedbi, a trenutno provjeravamo jedan od sustava. U provjeri sudjeluju sve sastavnice sveučilišta i ako sustav bude zadovoljio, s implementacijom ćemo krenuti u rujnu. I naši studenti će svoje radove provjeravati preko sustava za e-učenje Sveučilišta u Rijeci MudRi kroz koji će softver automatski provjeravati rad. Takva provjera može trajati desetak minuta, ali i dva do tri sata. Nakon završetka provjere student će dobiti informaciju nalikuje li i u kolikoj mjeri njegov rad nekom već postojećem”, za Novi list objasnio je Zlatan Car, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …