Aktualno na Facebooku: Pismo studentica Fakulteta političkih znanosti

studenti_plenum_ff

Poštovani!

Potaknuta tek minulim događajima, kao studentica koja „ne podliježe autoritetima po definiciji i bez argumenata“ zamolila bih Vas da pročitate moje pismo i uvažite moje razmišljanje jer sam još uvijek dio onih koji su formalno obrazovanje odlučili prepustiti Vama i Vašem Fakultetu političkih znanosti. Nadam se da ćete razumjeti moj vapaj potrebe za promjenom i pravom da se čuje i moj stav.

Zamolila bih Vas da me prije svega izuzmete iz Vašeg zaključka «da sam mladi čovjek rođen u Republici Hrvatskoj koji sigurno nije indoktriniram komunističkom ideologijom već jedino katoličkom crkvom». Poštovani, sociološka su istraživanja pokazala kako stavove, obrazovanje i razmišljanja kojima oblikujemo naše ponašanje i svekoliko djelovanje u budućnosti, ne proizlaze iz indoktrinacije bilo kakvim ideologijama, već na naš razvoj i odgoj utječe obitelj, društveno okruženje i pedagoški rad tijekom školovanja. Usudila bih se reći kako katolička crkva nikada nije imala presudan utjecaj na razmišljanja koja bih i ovdje iznijela, već isključivo moji roditelji koji su mi svih ovih godina pokazivali kako se znanje, ljubav i izvanredan trud prema poslu kojeg radiš, ponekad, isplati u državi u kojoj sam odrastala i koju poštujem kroz jedan tradicionalni i obiteljski aspekt.

Možete me svjetonazorski doživjeti na bilo koji način, ali na Vašem fakultetu osjetila sam kako se većina počasnih akademskih građana godinama trude objasniti nam kako su naša razmišljanja konzervativna i kako je vrijeme da zauzmemo neoliberalne stavove. To ste se i vi prekjučer, kako se meni učinilo, svojom zavidnom elokvencijom, trudili učiniti i po mojoj osobnoj procjeni, podbacili. Neoliberalisti su se zalagali za pravo slobode pojedinca i slobodu govora kao temelj ljudskog postojanja, a Vi ste prisustvovavši seminaru pred dva dana, pokazali kako je ideološka pozicija fakulteta isuviše podbacila.

Nedostajalo je tu i elementarne pristojnosti kada se na onaj način razgovaralo s dovoljno starijom gospođom. Bilo kakva nemogućnost suzdržavanja do kraja njenog govora, nedvojbeno svjedoči o razini pristojnosti i neprimjerenog ponašanja, a ne o hrabrosti i intelektualnom potencijalu ponekog ili dijelu studenata ovog fakulteta.
Druga stvar koju bih htjela podijeliti jest pristup moje struke (novinarske!), problemu i takozvanoj raspravi (čija definicija u ovom slučaju ne artikulira vlastiti smisao) do koje je jučer došlo. Referirat ću se na početni citat odnosno parafrazirane naslove načitanijih hrvatskih portala koji su na izjašnjavanje studentice o prenosili kao o mladoj ambicioznoj intelektualki koja ne podliježe autoritetima po inerciji.

Stoga, pitam ja Vas tko je tu normalan? Ili sam pogrešno svih ovih godina shvaćala termine koje su mi toliko puta stavljali u usta od «objektivnost, nepristranost, etika, dvije strane svakog događaja» ili su me roditelji pogrešno odgojili kada su mi godinama nastojali objasniti što je to pristojnost. A, fakultet, uči da budem liberal.

Ovo pismo upućeno Vama i svima nama, zapravo, obrazlaže moju zabrinutost za vrijednosti u društvu koje reprezentira naš fakultet i iskreno Vas molim da promijenite pristup u obrazovanju mladih ljudi koji onda dijelom ili odustaju od ovog fakulteta ili rade u struci na sve moguće načine, ali ne na onaj koji im je pozitivno prenošen pet godina studiranja i učenja na Fakultetu političkih znanosti.

I tako, sve ove godine, pokazale su mi kako kvaliteta nije bitna, kako znanje nije kriterij i kako diploma koju ću za 6 mjeseci posjedovati nije relevantna u nijednom zanimanju, usudila bih se reći niti u mojoj struci. Tako da ću se ovim putem zahvaliti i apelirati da ne činite ovo svojim budućim studentima kao što činite sadašnjima, koji nerijetko izlaze “umorni” s fakulteta i pitaju se gdje su potrošili tri godine svog života, borili se sa sustavom koji ne priznaje različitost, borili se za stavove koji nigdje nemaju priliku biti artikulirani.

Hvala što ste mi u 20. godini života omogućili razmišljati kako se za sve što izlazi iz okvira treba izboriti, kako živimo u društvu koje zahtijeva “slobodu bez odgovornosti i pravo bez obaveze”. Stoga ćemo to i napraviti i nastojati napredovati usprkos.!
S iskrenim poštovanjem,

Studentice Fakulteta političkih znanosti

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …