Admiral Lošo predstavio knjigu o Domovinskom ratu studentima u Zagrebu

U cetvrtak je u kinu Forum, studentskog doma „Stjepan Radić“, u Zagrebu, u organizaciji Zavicajnog kluba hercegovackih studenata, održano predstavljanje knjige „Hrvatski Domovinski rat 1991. – 1995. – strateški pogled“, admirala Davora Domazeta Loše. Na pocetku se prepunom kinu obratio moderator Ante Boras iz ZKHS-a, i u svom uvodnom govoru objasnio kako je organizaciju podržalo 14 studenskih udruga iz svih hrvatskih krajeva, želeći tako pokazati jedinstvo koje, nažalost, hrvatski narod pomalo gubi, kad je rijec o ovako važnim pitanjima.

Admiral LošoAdmiral je iskazao oduševljenje samim pozivom da prezentira istinu o Domovinskom ratu baš studentima, kazavši da mu je ovo najdraže predstavljanje, iako ih je već održao na stotinu. Kako bi sadržaj knjige na najbolji nacin približio posjetiteljima, koristio se digitalnim projektorom i prezentacijom. Budući da je admiral vojni strateg, u ovoj se knjizi, koju slobodno možemo nazvati enciklopedijom Domovinskog rata, detaljno dotakao svih uzroka rata, i to kroz prikaz vanjsko-politickih strateških odnosa svjetskih moćnika. Upravo je istakao americke i britanske te srbijanske izvore kao kljucne za nastanak ove knjige, i dakako obavještajne, budući da se, kako tvrdi, nalazimo u „informacijskom ratu“ te je tek deset posto informacija istinitih.

Ideja Velike Srbije, koja je, prema admiralovim rijecima, podršku imala u engleskim krugovima, iako kovana dugo godina i prije rata, preustrojem vojnih oblasti JNA, i mnogim drugim tajnim dogovorima, bila je osujećena. Admiralove strategije koje je u djelo provodio general Ante Gotovina, bile su cvrst temelj i smjerokaz hrvatskom narodu koji je imao snage i morala osloboditi i ocuvati svoje domove. Admiral navodi kako je upravo sa svojim strategijama i umijećem ratovanja zadivio i Izraelce te Austrijance na njihovim najcjenjenijim vojnim akademijama, gdje je predavao briljantnu operaciju Oluju. Predavao je, inace, u 16 razlicitih zemalja i ne misli na tome stati.

Najavio je da će neka od sljedećih odrednica biti i mjesta po Bosni i Hercegovini. Studente je posebno zanimala tema sukoba u BiH, iako je admiral inzistirao na svom jasnom stajalištu kako je rijec o jednom ratu na podrucju RH i BiH, i da se sve mora uzeti s obzirom na kontekst i previranja raznih interesa anglosaksonskih moćnika. Svjetski presedan je cinjenica da se središte kružnice koja opisuje RH nalazi upravo u drugoj državi, u Kupresu, gdje su se i odvijale prve važne borbe, što pokazuje neodvojivost sukoba u RH i BiH. Uz genij generala Gotovine, imao je samo rijeci hvale i za pripadnike HVO-a koji su odigrali važan doprinos u prodoru po zapadnoj Bosni i porazu velikosrpskih nastojanja. Prema informacijama koje admiral ima, za sukob između Hrvata i Muslimana-Bošnjaka, odnosno, konkretno za pokolj u Ahmićima, odgovorna je gerilska skupina koju je predvodio britanski casnik. Zadnja operacija nije Oluja, nego operacija kojom se vojno željelo osloboditi istocno Podunavlje. Srpske snage, nisu ponovile grešku kao kad su odustali od plana Z4, te je u tom slucaju ipak došlo do mirne reintegracije.

Na pitanje iz publike o t. zv. izdaji Vukovara, upravo je naglasio kako je jedna takva teza proizvod krivotvoritelja informacija koji tako žele kriminalizirati rat, oblatiti Tuđmana, i izjednaciti krivice. Iako ga javni mediji izbjegavaju, izazvao je sve, kako kaže, kvazi-povjesnicare poput Slavka Goldsteina te Tvrtka Jakovine na javnu raspravu, u cvrstom uvjerenju da ih može argumentirano pobiti u svim njihovi zabludama i zlim namjerama, na što su studenti reagirali velikim pljeskom.

Zanimljivi i pomalo šokantni podaci koje je admiral iznio pred mnogobrojne studente, nisu ih ostavili ravnodušnima, mnogi su pohitali kupiti knjigu koja se prodavala na ulazu za samo 100 HRK, a nakon 90-minutnog predavanja admiral se nastavio družiti sa studentima na prigodnom domjenku. Valja napomenuti i to da je tribini, između ostalih, nazocio i Zvonko Bušić, gost jedne dosadašnje tribine u istoj organizaciji, i još neki predstavnici braniteljskih udruga, te da je admiral na koncu porucio svima mladima kako je važno da ocuvaju svoj identitet i vjeru, jer su oni budućnost i jezgro nove i bolje Hrvatske.

www.zkhs.hr 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …