59% ispitanika darivanje profesora pri završetku školovanja smatra nepotrebnim

raiders-of-the-lost-ark-3

Nedavno je Filozofski fakultet u Mostaru apelirao na ukidanje ‘neugodnog’ običaja darivanja profesora prilikom obrana završnih radova. Stoga je portal EduCentar na više od 300 ispitanika istražio što misle hrvatski građani o tom običaju.

Na pitanje trebaju li učenici/ studenti darivati svoje profesore po završetku školovanja ispitanici su odgovorili sljedeće:

Većina (59%) smatra da nije potrebno darivanje nekoga jer radi svoj posao. Ujedno ispitanici smatraju da darivanje profesora utječe na objektivnost prilikom ocjenjivanja: „Učenice koje su darivale učiteljicu engleskog imale su i bolje ocjene. Ne podržavam taj običaj, treba ga zabraniti.“, kaže jedan ispitanik.

Drugi ispitanik navodi da ne podržava darivanje osobe koja ‘nije bila pravi mentor’.

Drugačijeg je stava 38% ispitanika koji smatraju da je darivanje profesora/ učitelja u redu, posebice u obliku malog znaka pažnje.

„Nekada je i sama riječ ‘hvala’ veliki poklon“ komentira jedan od ispitanika, dok se drugi nadovezuje da je ‘znak pažnje svakome dobrodošao i da takav dar nije mito’.

Također ispitanici navode da je ‘profesor dao dio sebe u prenošenju znanja i stoga ih treba darivati’.

Svega 3% ispitanika navodi da nije razmišljalo o darivanju učitelja/ profesora te komentiraju da je to ‘slobodna odluka svakog pojedinca’.

Voditeljica portala EduCentar, Marija Kolovrat, komentirala je rezultate ankete: “Kad se nekim jednostavnim i prikladnim poklonom dariva profesora ili razrednika iskazuje se zapravo zahvala na njegovoj pažnji i trudu.”

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …